Transport Online - ILT in EenVandaag: 400 ‘foute’ transporteurs in het vizier [+video]

ILT in EenVandaag: 400 ‘foute’ transporteurs in het vizier

ILT in EenVandaag: 400 ‘foute’ transporteurs in het vizier [+video]
30-06-2017 11:43 | Transport | auteur Redactie [FE]

HILVERSUM - Er zijn circa 400 foute transportbedrijven in Nederland die zich schuldig maken aan oneerlijke concurrentie. Zij frauderen met rij- en rusttijden, ontduiken wet- en regelgeving en buiten hun personeel uit. Dat stelt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) in actualiteitenprogramma EenVandaag.

Volgens de inspectiedienst is er sprake van een “wedloop” tussen transporteurs en toezichthouders en kost het de inspectie de grootste moeite bedrijven in het gareel te houden. 

Vorig jaar werden 731 transportbedrijven doorgelicht, blijkt uit cijfers die de ILenT op verzoek van EenVandaag verstrekte. Dat leidde in bijna de helft van de gevallen tot een sanctie: 329 transporteurs werden bestraft met een waarschuwing of een boete. Dat is fors meer dan in 2015 toen 610 onderzoeken tot 269 maatregelen leidden.

Volgens de inspectie is er sprake van een “kat-en-muis-spel” tussen transporteurs en handhavers. “We lopen steeds achter de feiten aan”, aldus Frank Schouwaert, hoofd handhaving bij de ILenT. “We vinden steeds nieuwere vormen van manipulatie. En als we ergens een vinger achter krijgen, dan is de sector in staat weer nieuwe vormen van manipulatie te vinden.”

Vooral tachograaffraude, waarmee de rij- en rusttijdenwet wordt ontdoken, wordt steeds geavanceerder. Zo ontdekte de ILenT onlangs, samen met vrachtwagenfabrikant Scania, manipulatie in de software van de boordcomputer van elf trucks uit Letland.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,826
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions