Clicky


Geld uit Brussel voor spoorlijn naar Aken

Geld uit Brussel voor spoorlijn naar Aken
30-06-2017 11:41 | Algemeen | auteur ANP

MAASTRICHT - De Europese Unie heeft 28 miljoen euro opzijgelegd voor het verdubbelen en elektrificeren van de spoorlijn vanaf Heerlen-Landgraaf naar Aken. Daarmee komt een snelle intercity-verbinding van Eindhoven via Aken naar Keulen vice versa een stap dichterbij.

Voor het Nederlandse deel bedraagt de totale investering zo'n 60 miljoen euro. Rijk, provincie Limburg en de regio nemen deze kosten naast de EU-bijdrage voor hun rekening.

De grensoverschrijdende intercity, een vurige wens van Brabant en Limburg, draagt in beide provincies naast voordelen voor de reiziger ook bij aan de regionale en internationale economische ontwikkeling, aldus de provincie Limburg vrijdag.

De Europese subsidie maakt de weg vrij voor het realiseren van de zogenoemde Drielandentrein. Dat is een rechtstreekse treinverbinding in de driehoek Luik-Maastricht-Heerlen-Aken. Nu moeten reizigers in de grensregio nog vaak overstappen via stoptreinen. Er is al een uurdienst van Maastricht naar Aken. De Drielandentrein moet straks Luik en Aken binnen een uur met elkaar verbinden, aldus de provincie.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu gaf vorig jaar al groen licht voor het project. Limburg is blij. "De investering geeft onze regio vleugels, want betere spoorverbindingen versterken de economische ontwikkeling in de Euregio'', zei de Limburgse gedeputeerde Hubert Mackus.