Transport Online - Boete en schikking NS in aanbestedingszaak

Boete en schikking NS in aanbestedingszaak

Boete en schikking NS in aanbestedingszaak
29-06-2017 09:32 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - De Nederlandse Spoorwegen hebben donderdag een boete van bijna 41 miljoen euro opgelegd gekregen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het spoorbedrijf kreeg de boete voor misbruik van zijn economische machtspositie bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Daarnaast schikte NS met concurrent Transdev BBA in dezelfde kwestie voor een onbekend bedrag.

NS won de aanbesteding via dochterbedrijf Abellio, maar speelde vals. Het bedrijf maakte gebruik van vertrouwelijke informatie over concurrent Veolia die van een ex-directeur van die onderneming afkomstig was. Ook benadeelde NS concurrenten door bruikbare informatie laat door te geven, terwijl Albellio daar wel over kon beschikken.

De ACM stelde verder dat NS een bieding onder de marktprijs had gedaan, maar daar is de vervoerder het niet mee eens. NS tekende bezwaar aan. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën steunt dat bezwaar omdat hij duidelijk wil hebben wat precies een verlieslatend bod is. Wel maakt hij de kanttekening dat "wat er bij NS is voorgevallen zeer ernstig is''.

Transdev BBA, het bedrijf waar Veolia in op is gegaan, voelde zich benadeeld omdat NS de concurrent door middel van de vertrouwelijke informatie op achterstand had gezet. Het bedrijf diende niet alleen een klacht in bij de ACM tegen het handelen van NS, maar spande ook een rechtszaak aan. Met de donderdag bekendgemaakte schikking komt aan die zaak een einde.

Als gevolg van de affaire greep NS in 2015 al in in de eigen organisatie. Onder meer topman Timo Huges moest als gevolg van de affaire vertrekken. De ACM stelt nu in een rapport dat zowel Huges als financieel directeur Engelhardt Robbe niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de fraude.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,678
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions