Clicky


Cyberaanval op Oekraïense infrastructuur

Cyberaanval op Oekraïense infrastructuur
27-06-2017 16:44 | Buitenland | auteur ANP/RTR

KIEV - Oekraïense banken, instellingen en grote bedrijven zijn dinsdag het doelwit van een cyberaanval. Onder meer de beheerder van het Oekraïense elektriciteitsnet is getroffen, evenals vliegtuigfabrikant Antonov. De Oekraïense centrale bank schrijft de aanval toe aan een "onbekend virus''.

"Door deze cyberaanval hebben banken moeite met de dienstverlening aan klanten en met het uitvoeren van sommige bankdiensten'', meldde de centrale bank in een verklaring. Netbeheerder Oekrenergo meldt te zijn getroffen door een cyberaanval, maar dat de stroomvoorziening niet in gevaar is.

Eind vorig jaar waren Oekraïense overheidswebsites getroffen door pogingen van hackers om binnen te dringen. Het elektriciteitsnet was in 2015 al eens doelwit van een cyberaanval. Een deel van het westen van Oekraïne kwam toen zonder stroom te zitten.

Oekraïne gaf buurland Rusland de schuld van deze eerdere aanvallen, iets wat dat land ontkende. De verhoudingen tussen Rusland en Oekraïne zijn ernstig verziekt sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014 en het uitbreken van een gewapend conflict in Oost-Oekraïne tussen het leger en pro-Russische separatisten.