Clicky

Valentino Rossi slaat voor tiende keer toe in TT

25-06-2017 15:00 | Sport | auteur ANP

ASSEN - Publieksheld Valentino Rossi heeft wederom toegeslagen in Assen. De 38-jarige Italiaanse motorracelegende won zondag voor de tiende keer in zijn imposante loopbaan de TT. Het was zijn achtste zege in de koningsklasse MotoGP. Zijn andere twee waren in zijn jonge jaren in de 125cc en de 250cc.

De negenvoudig wereldkampioen gokte en won. Tegen het einde van de race begon het te regenen, maar de Italiaan koos ervoor op droogweerbanden naar de finish te rijden op zijn Yamaha. Hij sloeg aanvallen van met name zijn landgenoot Danilo Petrucci af. Die coureur van Ducati kwam vlak achter Rossi als tweede over de finish. Regerend wereldkampioen Marc Márquez finishte als derde.

De Italiaan Andrea Dovizioso reed als vijfde over de finish, maar nam wel de leiding over in het kampioenschap van de MotoGP. Klassementsleider Maverick Viñales haalde door een crash het einde van de wedstrijd niet.

De tienduizenden bezoekers langs het Drentse circuit raakten uitzinnig van vreugde over de overwinning van hun held Rossi. Gele rook en luid gejuich begeleidden 'Nummer 46', die zijn 115e grandprixzege vierde.

De belangrijkste race van de TT begon gezapig. Rondenlang reden vier coureurs in slagorde over de baan, met voorop de Fransman Johann Zarco (Yamaha), die verrassend van pole mocht beginnen. Achter hem Márquez, Rossi en Petrucci.

Rossi nam halfkoers de leiding door een scherpe inhaalactie op Zarco. De Fransman was vervolgens de eerste die de pitstraat in dook om op de gereedstaande motor met regenbanden te springen. Rossi, Márquez en Petrucci namen het risico door de regen te trotseren op de gladde 'slicks', en alledrie bleven wonderwel overeind. Met 'The Doctor' als de grote winnaaar, zoals ze het in Assen graag zien.

In de stand van het WK leidt Dovizioso met 115 punten, voor Viñales (111) en Rossi (108).