Clicky


ELN bevestigt vrijlating Derk Bolt en Eugenio Follender

ELN bevestigt vrijlating Derk Bolt en Eugenio Follender
23-06-2017 20:25 | Buitenland | auteur ANP

BOGOTA - In de eerste uren na de melding van guerillabeweging ELN dat Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender in Colombia zijn vrijgelaten, is hun situatie nog steeds onduidelijk.

ELN meldde de vrijlating zelf via Twitter. Bolt en Follender zijn in goede conditie, aldus de tweet. Details over waar de twee werden vastgehouden, waar ze nu zijn of waar ze naar toe worden gebracht, zijn niet naar buiten gebracht. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zei donderdag dat de berichten die de ELN op Twitter verspreidt, authentiek zijn. Ook de Colombiaanse radiozender RCN meldde vrijdagavond de vrijlating van de twee journalisten.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland kon vrijdagavond de vrijlating nog niet bevestigen. Ook van officiële zijde in Colombia is de vrijlating niet bevestigd.

Bolt en Follender werden ontvoerd in El Tarra in de noordelijke deelstaat Noord-Santander, in de buurt van de grens met Venezuela. Het is een bergachtig gebied, dat als onveilig wordt betiteld door de aanwezigheid van meerdere gewapende groepen, waaronder het ELN. De journalisten waren in Colombia op zoek naar een biologische moeder van een Nederlander die ter adoptie was afgestaan.

Eerder zei de gouverneur van Noord-Santander, het departement waar de twee werden ontvoerd, in een gesprek met RCN dat hij erop vertrouwde dat de Nederlandse programmamakers donderdag al zouden worden vrijgelaten. Op Twitter zinspeelden de ontvoerders donderdag zelf ook op vrijlating van de twee.