Clicky


Arabische landen willen sluiting al-Jazeera

Arabische landen willen sluiting al-Jazeera
23-06-2017 14:07 | Buitenland | auteur ANP/RTR

DUBAI - Qatar moet de in het land gevestigde mediaorganisatie al-Jazeera sluiten. Ook moet het schatrijke oliestaatje zijn diplomatieke betrekkingen met Iran op een lager pitje zetten, en een Turkse luchtmachtbasis in het land sluiten. Dat eisen vier Arabische landen vrijdag van Qatar, waarmee ze in het grootste conflict in de Golfregio sinds jaren zijn verwikkeld.

Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Egypte en Bahrein willen ook dat Qatar de banden met terroristische organisaties verbreekt, waaronder de Moslimbroederschap, Islamitische Staat, al-Qaeda, Hezbollah en Jabhat Fateh al-Sham, het voormalige filiaal van al-Qaeda in Syrië. De lijst met dertien eisen werd overgebracht door Koeweit, dat bemiddelt in het conflict. Qatar heeft tien dagen de tijd om de eisen in te willigen.

De regering in Doha heeft nog niet gereageerd op de eisen, die een flinke koerswijziging van het buitenlands beleid zouden betekenen. De minister van Buitenlandse Zaken, sjeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, zei maandag echter al dat Qatar niet zou onderhandelen met de vier landen zolang die de economische en diplomatieke maatregelen tegen Qatar niet zouden terugdraaien.

Turkije liet vrijdag weten zijn militaire basis in Qatar niet te zullen sluiten. Volgens het land moet de basis, die vorig jaar werd geopend, de veiligheid in de Golfregio garanderen. Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Fikri Isik, zou Turkije zijn aanwezigheid in Qatar zelfs kunnen versterken.

Het in Qatar gevestigde al-Jazeera wordt deels gefinancierd door de regerende familie al-Thani. Onder de mediaorganisatie, die zegt onafhankelijk te opereren en ook afwijkende meningen een stem te geven, vallen Arabische en anderstalige tv-zenders en websites.

Saudi-Arabië, de VAE, Egypte en Bahrein beschuldigen Qatar ervan de regio te destabiliseren. Met name de te nauwe banden met Iran zijn een doorn in het oog. Ook zou het oliestaatje banden onderhouden met terroristische groeperingen. Begin deze maand verbraken ze de economische en diplomatieke banden met het land. Qatar ontkent de beschuldigingen.