Clicky


Verdachte douanier: Ik wist helemaal niks

Verdachte douanier: Ik wist helemaal niks
23-06-2017 12:12 | Binnenland | auteur ANP

SCHIPHOL  - "Ik wist helemaal niks. Niks van een pakket, niks van olijfolie, helemaal niks." In de rechtbank op Schiphol klinkt douanebeambte Angelique van Z. (34) uit Haarlem vrijdagochtend verontwaardigd. Bij de start van een groot, meerdaags proces tegen zes vermeende leden van een organisatie die zich zou hebben toegelegd op de smokkel van cocaïne vanuit Zuid-Amerika ontkent de douanemedewerkster hoofdschuddend elke betrokkenheid.

Van Z. is deze ochtend de enige die de stilte doorbreekt in de rechtszaal. De vier andere verdachten - de zesde is niet bij de start van het proces - maken bij aanvang duidelijk dat ze niet van plan zijn veel te gaan zeggen. "Zwijgrecht", klinkt het steeds als de voorzitter van de strafkamer het rijtje verdachten afgaat.

Onder hen is ook Paul van de W., een 50-jarige Purmerender en directe collega van Van Z. bij de Unit Fysiek Toezicht van de douane. Samen voerden zij controles uit bij postbedrijven op Schiphol die pakketten en post uit het buitenland ontvangen.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de twee ervan dat zij zich hebben laten omkopen om bepaalde pakketten ongecontroleerd door te laten. Ze zouden zich op afgesproken momenten bij specifieke postbedrijven hebben laten indelen en zouden op die manier in oktober 2015 hebben geholpen ruim 8 kilo cocaïne - verstopt in 96 flessen olijfolie - het land in te smokkelen.

Op dat moment had de marechaussee het gezelschap al maandenlang in de smiezen. Telefoons werden afgetapt en in de auto van Remon N. (46) uit Purmerend - een van de twee vermeende organisatoren - was afluisterapparatuur geplaatst. Zo wisten de autoriteiten van het pakket dat via DHL vanuit Chili naar Nederland zou komen, wanneer dat zou komen, hoe dat zou komen en dat het was bestemd voor een garagebedrijf in Amsterdam.

De rechtbank heeft negen dagen uitgetrokken voor het proces. De verdachten wordt behalve de smokkel lidmaatschap van een criminele organisatie ten laste gelegd. Op de tenlasteleggingen staan verder delicten als omkoping, wapenbezit en de voorbereiding van andere coketransporten. Het OM spreekt volgende week donderdag de strafeisen uit.