Clicky


Gemeente Den Haag trekt handen af van ADO

Gemeente Den Haag trekt handen af van ADO
22-06-2017 20:14 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De gemeente Den Haag trekt haar handen af van ADO Den Haag. Volgens het college van burgemeester en wethouders is er bij de eredivisionist geen sprake van een gezonde bedrijfsvoering en is het niet in de gelegenheid gesteld zijn rol als toezichthouder naar behoren uit te voeren. Daarom heeft de gemeente donderdag besloten haar zogeheten prioriteitsaandeel in de club terug te geven.

De gemeente nam een prioriteitsaandeel in ADO toen de club in 2008 ternauwernood gered werd van een faillissement. Op die manier kon het college van B&W de vereniging blijven controleren en zo mogelijk nieuwe problemen voorkomen. Nu het aandeel geen middel is gebleken om goed toezicht uit te oefenen, kan de gemeente naar eigen zeggen niets anders dan zich terugtrekken.

De gemeente zal niet meer aanschuiven bij aandeelhoudersvergaderingen, nu het geen prioriteitsaandeel meer heeft. Wim Deetman, oud-burgemeester van Den Haag, en trainer en oud-voetballer Martin Jol besloten vorige week al uit de raad van commissarissen te stappen omdat ze niet de gelegenheid kregen om toezicht uit te oefenen. Door het vertrek van de gemeente en commissarissen kan ADO volgens het Haagse college verder onder de vlag van UVS, het bedrijf van de Chinese eigenaar Wang Hui die de laatste jaren in opspraak raakte omdat hij zijn betalingsverplichtingen niet voldeed.

Grote bezwaren

Het college van B&W heeft grote bezwaren tegen de begroting die de directie van ADO zonder goedkeuring van de gemeente heeft ingediend bij de KNVB. De gemeente Den Haag stelt dat de nummer elf van het afgelopen seizoen in de eredivisie zo probeert meerjarige verplichtingen aan te gaan zonder dat die voldoende gedekt zijn.

Verder kan de gemeente niet leven met een afspraak tussen de directie van ADO en UVS, het bedrijf van de Chinese eigenaar van de club. Door die overeenkomst zou de Haagse voetbalclub structureel afhankelijk worden van externe financiering. Op die manier zou de macht van de grootaandeelhouder verder worden uitgebreid. De gemeente zegt er de afgelopen periode alles aan te hebben gedaan om oplossingen te vinden die de club duurzaam in een gezond financieel vaarwater zouden brengen. Die voorstellen zouden door ADO stelselmatig genegeerd zijn.

ADO Den Haag betreurt dat de gemeente Den Haag de club los laat. "Ik ben teleurgesteld. Ik moet het nieuws nog even op me laten inwerken", reageerde algemeen directeur Mattijs Manders donderdag voor de camera van de NOS.

Manders kan zich vinden in de kritiek van de gemeente. "Het was een puinhoop'', erkent hij. "Maar dit was voor ons juist het moment om de statuten goed te regelen en met een solide begroting het seizoen te starten. We hadden dit kunnen voorkomen. Ik begrijp ook het moment van dit besluit niet.''