Clicky


Nieuwe kaaimuur aan Moervaart in Gentse haven in gebruik genomen

Nieuwe kaaimuur aan Moervaart in Gentse haven in gebruik genomen
22-06-2017 11:53 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

GENT - Het Havenbedrijf Gent bouwde een nieuwe kaaimuur aan de Moervaart in de haven van Gent. De aanpalende bedrijven kunnen voortaan gebruik maken van deze nieuwe haveninfrastructuur om vlot en veilig schepen te lossen en te laden. Het Havenbedrijf investeerde hier 10 miljoen euro in.

De kaaimuur werd gebouwd over een lengte van 1 km van aan de hoek van het Kanaal Gent-Terneuzen/Moervaart tot aan de brug van de R4-Oost over de Moervaart. De nieuwe kaaimuur is opgebouwd uit stalen damwanden en ankers en staat 2 meter voor de oude. Die vorige kaaimuur was immers verouderd en aangetast door corrosie. De waterdiepte is nu in dit deel van de Moervaart op 6,30 meter gebracht. In het najaar past het Havenbedrijf Gent de bodembescherming nog aan. Volgend jaar zal de Vlaamse overheid (afdeling Maritieme Toegang) de vaargeul nog verbreden.

Deze werken kostten 10 miljoen euro. Voor het Havenbedrijf is dit een van de grootste investeringen in haveninfrastructuur van de voorbije jaren. Investeren in en het onderhouden van haveninfrastructuur vormen een van de opdrachten van het Havenbedrijf Gent.

De bedrijven in de nabijheid van de Moervaartkaai zijn actief in de sectoren van onder meer voeding, veevoeder, bouwmaterialen en vloeibare producten zoals biobrandstoffen.

De Moervaart

Het kanaal de Moervaart is 22 km lang en verbindt het Kanaal Gent-Terneuzen met de Durme. Economisch gezien heeft de Moervaart nog weinig betekenis. Enkel 1,5 km ervan wordt voor havenactiviteiten gebruikt, voor het overige is het een thuis voor de pleziervaart tussen Gent en Lokeren.

Dit project wordt medegefinancierd door de Europese Commissie onder het TEN-T-programma.