Clicky


18-jarige verdachte van terrorisme aangehouden in Utrecht

18-jarige verdachte van terrorisme aangehouden in Utrecht
21-06-2017 10:14 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - De politie heeft vorige week in Utrecht een achttienjarige jongen opgepakt wegens mogelijke betrokkenheid bij een terroristisch misdrijf. De verdachte heeft volgens het Landelijk parket mogelijk anderen geïnstrueerd hoe zij springstof moeten maken. Ook zou hij propaganda voor Islamitische Staat hebben verspreid, waaronder gewelddadige video’s.

De politie is de verdachte op het spoor gekomen na onderzoek van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De verdachte is dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Hij is voor twee weken in bewaring gesteld.

De advocaat van de jongen, Louis de Leon, ontkent dat zijn cliënt een terreurverdachte zou zijn. "Hij is in Nederland geboren, heeft Nederlandse ouders, spreekt geen Arabisch en is niet religieus'', aldus de raadsman. Volgens hem heeft de jongen zich "op het internet ongelukkig gedragen''.

Hij schetst zijn cliënt als een kwetsbare jongen zonder sociale contacten, die veel op chatboxen op internet actief is. "Hij heeft wel wat dingen op internet verspreid, maar dat maakt hem geen terrorist'', aldus De Leon. Hij zegt een spoedige vrijlating van zijn cliënt te verwachten.