Transport Online - Natuurbrandgevaar: code rood in delen land

Natuurbrandgevaar: code rood in delen land

Natuurbrandgevaar: code rood in delen land
21-06-2017 09:56 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - Door het aanhoudende warme en droge weer zijn natuurgebieden steeds kwetsbaarder voor brand. In Noord-Brabant, Zeeland en het zuiden van Limburg is inmiddels code rood afgekondigd voor natuurbranden. Het komt niet vaak voor dat deze waarschuwing wordt gegeven.

Code rood betekent dat het risico op natuurbrand groot tot zeer groot is en dat zo'n brand zich ook snel en onvoorspelbaar kan uitbreiden. Op de onlinekaart van natuurbrandrisico.nl is te zien in welke regio's het gevaar voor natuurbrand groot is. De brandweer in Zuid-Limburg liet woensdag via de eigen website en sociale media weten dat ook daar nu sprake is van de hoogste risicocategorie.

Bij code rood zijn open vuur, barbecueën, fakkels en dergelijke niet toegestaan. Roken wordt dan afgeraden.

De brandweer werkt sinds 2010 met een nieuw meetsysteem voor natuurbrandgevaar. Vorig jaar werd in mei in een aantal provincies code rood gegeven.

Overal in natuurgebieden staan meetstations, die op zonne-energie werken. De stations meten naast allerlei meteorologische gegevens ook de droogte van het hout. Op basis van de metingen wordt bepaald hoe groot het brandgevaar in de natuur is.

Bij code oranje of rood is de brandweer zeer waakzaam. Bij alarm rukt de dienst standaard met groot materieel en extra mankracht uit. Wie ergens brand signaleert, wordt geadviseerd 112 te bellen en daarna meteen het gebied te verlaten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen