Clicky

 
Transport Online - Asscher zegt 'nee' tegen VVD, CDA en D66

Asscher zegt 'nee' tegen VVD, CDA en D66

Asscher zegt 'nee' tegen VVD, CDA en D66
20-06-2017 16:46 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft informateur Herman Tjeenk Willink dinsdagmiddag laten weten dat zijn partij niet beschikbaar is om een kabinet te vormen met VVD, CDA en D66. Daarmee maakt hij de weg vrij voor de ChristenUnie.

Het 'motorblok' van VVD, CDA en D66 heeft een vierde partij nodig om in beide Kamers tot een meerderheid te komen. Alleen de PvdA en ChristenUnie waren nog over. SP wil niet met de VVD en met GroenLinks liepen de onderhandelingen stuk.

"Wij gaan niet regeren met het motorblok", zei Asscher na het gesprek. "Nee is ook echt nee." Gert-Jan Segers van de ChristenUnie krijgt hiermee helderheid. Hij wilde dat van de PvdA horen omdat die partij anders "boven de markt bleef hangen".

Het is volgens de PvdA-leider "democratisch vreemd'' als een grote verliezer van de verkiezingen in het kabinet gaat zitten. De PvdA verloor op 15 maart 29 zetels. Met negen linkse zetels tegenover 71 rechtse kan de partij ook niet genoeg bereiken, zei hij. 'Tjeenk Willink begreep goed waarom wij tot deze conclusie komen."

Bij VVD en CDA was eerder al te horen dat ze wel voor de ChristenUnie voelen. Die twee partijen waren dan ook niet blij toen D66-leider Alexander Pechtold in een verkennend gesprek met Segers in mei meteen hard de deur dicht sloeg. Vooral CDA-voorman Sybrand Buma was boos.

De verhoudingen binnen het 'motorblok' zijn inmiddels hersteld. In de ChristenUnie is het gesprek tussen Pechtold en Segers "zwaar gevallen". Het lijstje waarmee de D66-leider de voorman van de ChristenUnie destijds confronteerde, zal bij onderhandelingen met VVD, CDA en D66 als eerste besproken moeten worden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden