Vrachtwagenchauffeur Sjaak Vork met pensioen: “Dat valt niet mee”

Vrachtwagenchauffeur Sjaak Vork met pensioen: “Dat valt niet mee”
20-06-2017 14:48 | Transport | auteur Redactie [MV]

NOORDEN - “Ik heb vanaf mijn veertiende in het transport gewerkt en ga woensdag 21 juni met pensioen. Dat valt niet mee”, vertelt vrachtwagenchauffeur Sjaak Vork (65) uit het Zuid-Hollandse Noorden aan de nieuwsredactie van Transport Online.

Hij doet zijn boeiende verhaal tijdens een rit in België. Het is een warme dag, tegen de dertig graden. Mensen die vrij zijn zoeken verkoeling, maar Vork moet nog even. “Ik ben nu in Gent. Dat de dag van het afscheid nemen is gekomen, weet ik. Al is dat niet makkelijk. Want ik heb tot de dag van vandaag altijd met plezier gewerkt. Als het voorbij is ga ik eerst een week op vakantie”, voegt hij eraan toe.

Dezelfde baas

Hij is zijn hele arbeidsleven bij dezelfde baas geweest. Verhaar Transport, aan de Voorweg 37 in Noorden (nu De Bruyn & Verhaartransport) is de plek waar hij altijd zijn uiterste best heeft gedaan. En dan is het moeilijk om voorgoed gedag te zeggen.

Vork: “Daarom ga ik twee dagen per week bij ze werken. Ik heb door al dat werken van mij in de loop van de jaren nog geen hobby’s. Dus is het goed om eerst maar eens te gaan afbouwen”, klinkt het uit zijn mond.

Bijrijder

“Ik ben op 14-jarige leeftijd begonnen als bijrijder. Op mijn 16e ben ik op de tractor met aanhanger gaan rijden. En vervoerde ik hooi en stro. Op mijn 17 ben ik zonder rijbewijs op de vrachtwagen gaan rijden. Een jaar later mocht ik afrijden. Ik moest een rondje om het huis rijden en hoorde van de examinator: ‘alsjeblieft, je zoekt het maar uit.’ En toen ben ik op de vrachtwagen blijven rijden.”

“Mijn hart ligt bij het transport. Met opa Verhaar ging ik al in het kinderzitje mee. Ik wist snel dat ik in die branche wilde werken. En het is altijd zo gebleven. Maar het is wel een tijd van regels en pasjes. Dat waren wij vroeger niet gewend. Er is veel veranderd. Wij deden wat ons goed leek.”

Mentaliteit veranderd

Vork: “Ook de mentaliteit is veranderd. Bij jonge chauffeurs gaat het sociale leven voor. Die hebben er andere ideeën over, dat snap ik wel. Die gaan eerst voor hun vrouw en kindje.”

Wat is er volgens hem ten goede veranderd? “De cao en nachtrust. Een chauffeur pakt nu zijn slaap”, verduidelijkt hij. En wat is er minder geworden? Vork: “Het stilstaan. Dat duurt veel langer dan vroeger. Dan ging je eten, slapen, douchen en weer aan het werk.”

Vrijwilligerswerk

Hij accepteert dat de dag is aangebroken dat hij met pensioen gaat. “Er komt een keer een eind aan. Ik heb dag en nacht gewerkt en nu wil ik meer tijd gaan besteden aan mijn kleinkinderen. Ook ga ik mijn schoonzoon in zijn kroeg helpen met klusjes. Verder ben ik van plan om een dag per week vrijwilligerswerk te gaan doen. Bijvoorbeeld Tafeltje Dekje, of oude mensen een dagje rijden.”

Wat gaat Vork het meest missen? “De klanten. Ik kom al jaren bij dezelfde mensen. En maak een praatje met ze onderweg. Bij Verhaar heb ik het altijd goed gehad. Ze hebben mij netjes behandeld en wat ik vroeg gaven ze mij”, besluit de chauffeur enkele uren voor zijn pensionering.

Fa. J.P. Verhaar & Zn is in januari 1942, 75 jaar geleden, opgericht door Jo verhaar. Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,759
Diesel1,461

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden