Clicky


Aanhoudingen na demonstratieverbod in Enschede

Aanhoudingen na demonstratieverbod in Enschede
18-06-2017 20:04 | Binnenland | auteur ANP

ENSCHEDE - De politie heeft zondag tien mensen aangehouden in Enschede en zo'n tachtig mensen uit het centrum weggestuurd vanwege het demonstratieverbod. Locoburgemeester Eelco Eerenberg maakte donderdag bekend dat er niet gedemonstreerd mocht worden, maar toch kwamen diverse mensen van de anti-islamitische organisatie Pegida en tegendemonstranten naar de stad.

Volgens de politie zijn evenveel mensen met extreemrechtse als extreemlinkse sympathieën opgepakt. Aanvankelijk werden elf arrestaties gemeld. De meeste arrestanten komen naar verwachting zondagavond weer vrij, afhankelijk waarvan ze worden verdacht en of ze meewerken.

Onder de arrestanten is voorman Edwin Wagensveld van Pegida. Hij werd meteen opgepakt. De voorman blijft in elk geval nog een nacht in de cel omdat hij zich behalve aan overtreding van het demonstratieverbod ook schuldig zou hebben gemaakt aan opruiing. De anderen werden aangehouden voor diverse strafbare feiten, waaronder wapenbezit en belediging.

Zo'n vijftien aanhangers van Pegida vertrokken in de loop van de middag naar Hengelo om te demonstreren omdat daar geen verbod gold. Maar volgens de politie hebben ze niet voor problemen gezorgd en waren na enige tijd weer vertrokken. Een groepje aanhangers verzamelde zich zondagmiddag ook bij het cellencomplex in Borne, waar ze de vrijlating van Wagensveld eisten.

De gemeente Enschede en politie zeggen tevreden te zijn over het resultaat van het demonstratieverbod. De politie was met veel mensen op de been omdat onder meer via social media oproepen waren gedaan om toch naar de stad te komen. De stad was aangewezen als zogenaamd veiligheidsrisicogebied, zodat de politie extra bevoegdheden had. Ook waren digitale borden geplaatst waarop stond dat betogen verboden was.