Clicky


GroenLinks: vragen over rol Rutte bij deal

GroenLinks: vragen over rol Rutte bij deal
17-06-2017 14:47 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - GroenLinks eist opheldering van premier Mark Rutte en minister Henk Kamp van Economische Zaken over hun betrokkenheid bij een belastingdeal. Het duo moet de Tweede Kamer met spoed tekst en uitleg geven over de rol die zij hebben gespeeld bij fiscale afspraken met de Israëlische multinational ICL.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Tom van der Lee doet de oproep zaterdag na berichtgeving van het NRC dat Rutte en de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken persoonlijk betrokken waren bij pogingen om het Europese hoofdkantoor van ICL naar Nederland te halen. Nadat Nederland een gunstige belastingdeal had aangeboden, vestigde het bedrijf zich in Amsterdam. Nederland betaalde ook mee aan belastingadviseurs die ICL bijstonden in gesprekken met de belastingdienst.

"Mensen betalen ieder jaar netjes hun belastingaanslag, maar voor het grootbedrijf wordt de rode loper uitgerold tot de grens van wat net mag. Aan die cultuur van belastingontwijking en belastingconcurrentie moet een einde komen", stelt Van der Lee.