Wave Parasite wint Our Oceans Challenge voor schonere oceaan

Wave Parasite wint Our Oceans Challenge voor schonere oceaan
16-06-2017 10:05 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Nederlandse maritieme bedrijven maken zich samen sterk voor een schonere oceaan en halen met de wedstrijd Our Oceans Challenge de beste innovatieve ideeën boven water. In het Maritiem Museum in Rotterdam heeft donderdagavond een jury van maritieme experts het concept 'Wave Parasite' gekozen tot winnaar van Our Oceans Challenge.

De tweede prijs en de publieksprijs ging naar het idee 'The Great Bubble Barrier'. MVO Nederland ondersteunt de innovatie binnen de maritieme sector en werkt mee aan de ontwikkeling van een schone scheepvaart.

Het voorstel van Roeland Schillings en Ruben de Jong is gekozen tot het beste idee om tot een schonere oceaan te komen. Met hun 'Wave Parasite' worden drijvende structuren rond de pilaren van windmolens op zee geplaatst, waarmee de beweging van golven wordt omgezet in energie. Zo wordt nog meer gebruik gemaakt van de natuurlijke elementen, om energie op te wekken.

Schone schepen in 2040

Oceanen vormen 70 procent van de wereld en 90 procent van de wereldhandel is wel ergens over water vervoerd. De oceanen zijn een fundamentele voedingsbron voor het leven op aarde en onmisbaar voor een groot deel van transport.

Maria van der Heijden van MVO Nederland: ''De sector maakt grote stappen om in 2040 schone schepen te realiseren. De ambitie is hoog: 0 procent emissies, 0 procent geluidoverlast, 100 procent recyclebaar en 100 procent goede werk- en leefomstandigheden in alle stadia van het leven van een schip. In het boekje SHIP 2040 dat we hier presenteren staan innovatieve visies van maritieme koplopers."

The Great Bubble Barrier

De tweede prijs en de publieksprijs ging naar een idee waarbij met een scherm van luchtbellen plastic uit de rivieren wordt gescheiden, voordat dit in de oceaan terecht komt. Een idee om afval uit de offshore te hergebruiken voor andere toepassingen haalde de derde plaats.

Mind shift

De jury van Our Oceans Challenge heeft de innovatieve ideeën van 19 initiatiefnemers afgewogen, geselecteerd uit een longlist van 161 voorstellen.

Maria van der Heijden: "We hebben al veel technische innovaties, maar de mens is de echte change-maker. Om de volgende stappen naar innovatie te realiseren is een mind shift nodig en interdisciplinaire teams met visie en daadkracht."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden