Clicky


Verwarde man gaan joyrijden met vrachtwagen van Defensie

Verwarde man gaan joyrijden met vrachtwagen van Defensie
14-06-2017 23:37 | Criminaliteit | auteur ANP

DEN HAAG - Een "verwarde blanke man" heeft maandag een vrachtwagen van de militaire basis in Oirschot gestolen en is daarmee gaan joyrijden in en rond Eindhoven. De man is later op de basis aangehouden, meldde minister Jeanine Hennis (Defensie) woensdag in de Tweede Kamer.

De 21-jarige man uit Veldhoven had uit een rugzak van oefenende militairen op de Oirschotse Heide een toegangspas tot de militaire basis plus een universele sleutel van een Scania gestolen. De rugzak was onbeheerd achtergelaten. Daarna is hij naar de kazerne gegaan en heeft de vrachtwagen meegenomen. Daarbij is de poort geramd. Tijdens de rit heeft hij andere geparkeerde wagens beschadigd. Uiteindelijk keerde hij in de avond terug naar de Generaal-Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne terug.

"De zaak heeft niks met jihadisten of terrorisme te maken", benadrukte Hennis. De man zit nog in hechtenis en het onderzoek van de marechaussee loopt nog. De minister lichtte de Kamer in over het gebeuren tijdens een debat over een ander incident op vliegbasis Volkel. Daar werd in mei een veroordeelde Syriëganger aangehouden.

"Hier ging het dus om een groep militairen die opging in hun oefening, maar met potentieel enorme gevolgen", verklaarde Hennis. De bataljonscommandant heeft "zeer terecht" inmiddels een tuchtrechtelijk onderzoek gelast. En als verwijtbaarheid wordt vastgesteld zal er ook een sanctie worden opgelegd, zei Hennis. Volgens haar is op de basis uiteindelijk "adequaat gereageerd" op het incident.

Hennis kon niet zeggen of er iets in de gestolen legertruck zat. De Veldhovenaar kon naar haar informatie niet bij munitie of wapens op de kazerne komen.

De Tweede Kamer dringt aan op strengere beveiliging rond kazernes. Vorig jaar wist ook al een journalist van SBS gehuld in camouflagekleding ongehinderd de legerbasis in Oirschot binnen te komen. Naar aanleiding van het incident op Vliegbasis Volkel heeft de bewindsvrouw besloten de hele veiligheidsprocedure tegen het licht te houden. "En daar waar nodig gaan we het aanscherpen."