Transport Online - FNV: Eyetracker verbetert verkeersveiligheid niet, oppassen met dashcam

FNV: Eyetracker verbetert verkeersveiligheid niet, oppassen met dashcam

FNV: Eyetracker verbetert verkeersveiligheid niet, oppassen met dashcam
14-06-2017 17:18 | Overig | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - FNV Transport & Logistiek vindt het positief dat transportverzekeraar TVM nu, net als de FNV, stelt dat de zogenoemde ‘eyetracker’ geen bijdrage levert aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Een eyetracker is een soort camera die in de gaten houdt of de chauffeur zijn ogen op de weg richt. De bond is om privacy-redenen fel tegen het installeren van deze apparatuur in de vrachtwagen.

Egon Groen van FNV Transport & Logistiek: "De proef van TVM bestond uit het installeren van zowel eyetrackers als dashboardcamera’s in vrachtwagens. De FNV heeft maandenlang actie gevoerd tegen de installatie van eyetrackers. TVM is nu tot de conclusie gekomen dat installeren ervan geen goed idee is. Ons doel is wat dat betreft dus bereikt."

Het gebruik van dashboardcamera’s wijst TVM niet volledig af. Of deze camera’s wél bijdragen aan de verkeersveiligheid, hangt volgens de FNV sterk af van de organisatorische inbedding.

Groen: "Met alleen het installeren van apparatuur kom je er niet. Daar hoort gedegen coaching bij. Niet alle transportondernemingen bieden de chauffeur bijvoorbeeld een veilige omgeving om te leren van de dashcam-beelden."

In elk geval is de bond erop tegen dergelijke apparatuur te installeren in vrachtwagens van chauffeurs met tijdelijke en uitzendcontracten vanwege het risico op oneigenlijk gebruik van de beelden door de werkgever.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,854
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen