Transport Online - 'Vrachtwagenchauffeur met dashcam maakt minder brokken'

'Vrachtwagenchauffeur met dashcam maakt minder brokken'

'Vrachtwagenchauffeur met dashcam maakt minder brokken'
14-06-2017 08:24 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

HOOGEVEEN - Vrachtwagenchauffeurs van wie het rijgedrag in de gaten wordt gehouden door een dashcam zijn minder betrokken bij ongelukken en bijna-ongelukken. Het besef dat hun rijgedrag wordt opgenomen leidt ertoe dat ze geconcentreerder rijden.

Dat komt naar voren uit een proef waarbij bijna een jaar lang 378 vrachtwagens van 28 transportondernemingen werden voorzien van een dashcam. Verzekeringsmaatschappij TVM, die achter de test zit, bevestigde woensdag een bericht hierover in De Telegraaf.

Bij de pilot werd eerst naar het rijgedrag gekeken op basis van sensoren in de vrachtwagen die het rijgedrag meten. Na het plaatsen van de dashcam bleken de chauffeurs bedachtzamer te rijden. Ze maakten minder noodstops of plotselinge stuurbewegingen.

Het verbeterde rijgedrag leidt niet alleen tot minder claims, maar ook tot besparing op het brandstofgebruik en minder slijtage van onderdelen, aldus de verzekeraar.

De dashcams gaven bovendien aanwijzingen waar de meeste incidenten met vrachtwagens gebeuren. Knooppunt Leenderheide, de N7 bij Groningen en de Twenteroute komen daarbij ongunstig uit de bus. TVM wil met Rijkswaterstaat in gesprek om te kijken of de verkeersveiligheid daar kan worden verbeterd. Ongelukken met vrachtwagens leiden vaak tot lange files.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen