Clicky


Megaverlies voor winkelconcern Blokker

Megaverlies voor winkelconcern Blokker
13-06-2017 09:33 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

AMSTERDAM - Winkelconcern Blokker Holding heeft over 2016 dieprode cijfers geschreven. Vooral reorganisaties bij diverse ketens drukten zwaar op het resultaat. Echter, ook operationeel was sprake van tientallen miljoenen euro's verlies en de omzet liep stevig terug.

Onder de streep kwam Blokker alles bij elkaar 180 miljoen euro tekort, waar een jaar eerder nog een nettoverlies van 52 miljoen euro in de boeken ging. Het bedrijfsresultaat (ebitda) zakte daarbij 49 miljoen euro in het rood, van een operationele winst van 7 miljoen euro in 2015. De omzet daalde circa 5 procent tot iets minder dan 2 miljard euro.

Blokker kondigde recent al een forse inkrimping aan die het tij bij het bedrijf moet keren. Hierbij worden tweehonderd winkels gesloten en bij de holding verdwijnen in totaal zo'n 1900 banen. Ook zullen bijna alle ketens van de hand worden gedaan. Het uit 1896 stammende bedrijf wil zich weer volledig op de filialen van Blokker zelf gaan richten.

Volgens het concern worden de resultaten over 2016 sterk gekleurd door ingrepen die het concern vorig jaar al doorvoerde bij de winkels van Blokker en de ketens Xenos, Cook&Co en Intertoys. Die gingen gepaard met ruim 100 miljoen euro aan eenmalige lasten.

Ook gingen er per saldo 105 eigen winkels dicht, wat een flinke hap uit de omzet haalde. Vooral op het gebied van huishoudelijk artikelen werd hierdoor een stuk minder verkocht. Exclusief de winkelsluitingen daalden de opbrengsten met 2,3 procent.