Clicky

 
Transport Online - CNV-leden akkoord met nieuwe cao transportsector

CNV-leden akkoord met nieuwe cao transportsector

CNV-leden akkoord met nieuwe cao transportsector
12-06-2017 17:06 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - De leden van CNV Vakmensen hebben met een ruime meerderheid ingestemd met een nieuwe cao voor de 140.000 werknemers in de transportsector. “Uit de ledenpeiling blijkt ruime steun voor de cao”, zegt onderhandelaar Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen.

Volgens Van Rijssel is het een bijzonder moment, omdat de cao’s van TLN en KNV definitief worden samengevoegd tot één nieuwe cao. “We hebben vanaf nu één cao voor alle werknemers in de transportsector, dat is winst. De nieuwe cao geeft de komende jaren rust in de sector. En we hebben bereikt dat iedereen er 10 procent op vooruit gaat.”

Moeizaam

Het cao-resultaat kwam moeizaam tot stand. Een eerder eindbod van de transportwerkgevers viel slecht; de werknemers maakten zich al klaar voor een actietraject. Onder die druk haalden de werkgevers hun eindbod van tafel en kwam er op 22 april alsnog een akkoord tot stand. Van Rijssel: “Dankzij de actieve houding van werknemers, die bereid waren om actie te voeren, zijn we er alsnog met de werkgevers goed uitgekomen. De toeslag op overwerk en de extra vakantiedagen op basis van leeftijd of dienstverband blijven ongemoeid. De KNV-werknemers die recht hadden op 18 atv-dagen houden die. En werknemers vanaf 55 jaar kunnen niet meer worden verplicht tot overwerk, nachtarbeid of ploegendienst.”

Loonsverhoging

Het cao-eindbod gaat uit van een looptijd van 1 januari 2017 tot 1 januari 2020. In die periode gaan de lonen met 10 procent omhoog. Als volgt:

  • 2 procent per 1 juli 2017
  • 2 procent per 1 januari 2018
  • 2 procent per 1 januari 2019

Tijdens de looptijd van de cao gaan de periodieken stapsgewijs omhoog, wat bij elkaar neerkomt op een extra loonsverhoging van 4 procent.

Arbeidsomstandigheden

Nu de nieuwe cao rond is, wil CNV Vakmensen zich concentreren op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van chauffeurs. “Denk aan het overnachten in de cabine, de leefomstandigheden en de verkeersveiligheid. De Europese Commissie heeft onlangs voorstellen gedaan waar we zeer kritisch over zijn. Daar gaan we ons de komende tijd op richten.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden