Clicky


Trump: Qatar financiert terrorisme

Trump: Qatar financiert terrorisme
10-06-2017 01:10 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag Qatar beschuldigd van het financieren van terrorisme "op een zeer hoog niveau''. Dat zou al langere tijd gaande zijn en moet nu ophouden.

Trump zei als vervolg op een recente bijeenkomst in Riyad in Saudi-Arabië met leiders in de regio te hebben overlegd en besloten te hebben dat het nu tijd was Qatar aan te pakken. Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein verbraken deze week de betrekkingen. Zij beschuldigen de regering in Doha er al langer van aan te schuren bij Iran en instabiliteit te veroorzaken in de regio.

"Wij moesten een besluit nemen; kiezen we de makkelijke weg of ondernemen wij eindelijke een harde maar noodzakelijke actie. Wij moeten het financieren van terrorisme stoppen. Ik besloot dat de tijd gekomen was Qatar te vertellen hieraan een eind te maken'', zei Trump.

De harde lijn van de president steekt af tegen de koers van zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, die alle partijen maande de crisis te bezweren. De bewindsman zei dat de vervoers- en handelsblokkade gewone mensen in Qatar begint te treffen, het zakenverkeer belemmert en op termijn de Amerikaanse strijd tegen de groep Islamitische Staat in de wielen kan rijden. In Qatar ligt een belangrijke Amerikaanse militaire basis.

Qatar, waar ook de satellietzender al-Jazeera is gevestigd die met zijn berichtgeving vaak de woede wekt van Arabische machthebbers, ontkent extremisten te ondersteunen. Het zegt juist de terreurdreiging te verminderen door groepen te steunen die armoede bestrijden en politieke hervormingen nastreven. De minister van Buitenlandse Zaken van Qatar beschuldigde de Arabische buurlanden en anderen van "duidelijke schendingen van het volkenrecht en het internationale humanitaire recht''.