ABN erkent fouten bij fraude hypotheekadvies

ABN erkent fouten bij fraude hypotheekadvies
08-06-2017 09:47 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Falend intern toezicht en een hoog opgelopen werkdruk, mede als gevolg van bureaucratie, reorganisaties en een slecht werkend IT-systeem. Dat zijn volgens ABN AMRO de voornaamste oorzaken van het gesjoemel door een groot aantal hypotheekadviseurs dat vorig jaar aan het licht kwam.

De medewerkers zetten gekopieerde handtekeningen van klanten onder al afgegeven hypotheekadviezen die voor controle naar een interne kwaliteitsdesk werden gestuurd. Het ging om dossiers waar achteraf nog wijzigingen in waren aangebracht, waardoor opnieuw getekend moest worden.

Veel klanten zitten er niet te wachten om achteraf een extra krabbel te zetten. Bovendien hadden veel adviestrajecten toch al vertraging opgelopen door stroperige procedures en technologische tekortkomingen. Door handtekeningen te kopiëren konden adviseurs die dossiers toch afronden en persoonlijke doelstellingen halen die van invloed waren op hun beoordeling. Angst voor ontslag speelde daarbij ook een rol.

Van de 850 hypotheekadviseurs die ABN AMRO in dienst heeft, hebben er 114 zich schuldig gemaakt aan het vervalsen van handtekeningen. De meesten hebben een berisping gekregen en hebben hun prestatiepremie moeten inleveren. Sommige mensen zijn ontslagen, ook leidinggevenden. Aantallen noemde de bank evenwel niet.

In totaal bleek onder zevenhonderd dossiers een gekopieerde handtekening te staan. In drie gevallen leed de klant door het gesjoemel beperkte financiële schade, die inmiddels is vergoed. In totaal ging het om minder dan 1000 euro.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden