Clicky


Derde terrorist Londen Marokkaanse Italiaan

Derde terrorist Londen Marokkaanse Italiaan
06-06-2017 13:33 | Buitenland | auteur ANP

ROME - De Britse politie heeft dinsdag de naam bekendgemaakt van de derde terrorist die betrokken was bij de aanslag van zaterdagavond in Londen. Het gaat om Youssef Zaghba, een 22-jarige Italiaan van Marokkaanse afkomst.

De Italiaanse krant Corriere della Sera had de naam van de derde dader al eerder onthuld. Volgens de krant werd hij in 1995 in Fez geboren als zoon van een Marokkaanse man en een Italiaanse vrouw. Na de scheiding van het stel verhuisde zijn moeder naar Bologna.

Youssef brak met zijn vader in Marokko en zocht zijn moeder geregeld op. Vorig jaar werd hij op de luchthaven van de Italiaanse stad tegengehouden toen hij naar Turkije wilde vliegen om van daar naar Syrië te reizen. Na een onderzoek naar mogelijke internationale terroristische activiteiten lieten de autoriteiten hem gaan. Italië zette hem wel op een lijst van personen die als een risico worden beschouwd en lichtte zowel de Britse als de Marokkaanse autoriteiten in.

Het laatst wat van Zaghba bekend was, was dat hij werkte in een restaurant in Londen en dat hij regelmatig contact onderhield met zijn moeder. De Britse politie zei dat Zaghba noch bij de politie, noch bij de binnenlandse veiligheidsdienst MI5 op de radar stond.

De Britse politie onthulde tot nu toe alleen de namen van de twee andere aanslagplegers: Khuram Shazad Butt (27) en Rachid Redouane (30). Butt was een in Pakistan geboren Brit, Redouane zou een Marokkaanse en Libische achtergrond hebben.

De politie maakte dinsdag een nieuwe aanhouding bekend, deze keer van een 27-jarige man uit Barking, in het oosten van Londen. Twaalf personen die eerder werden opgepakt, zijn allemaal weer vrijgelaten.