Clicky


België wil minder strenge uitstootregels

België wil minder strenge uitstootregels
06-06-2017 11:52 | Buitenland | auteur ANP/BELGA

BRUSSEL - België zal er alles aan doen om de Europese klimaatdoelstellingen te halen. Dat zegt premier Charles Michel in reactie op de uitspraken van minister voor Duurzame Ontwikkeling Marie Christine Marghem.

Die stelde dinsdag in Belgische kranten ze de klimaatambitie van haar land wil verlagen en daarover gaat onderhandelen met de EU. "Dit is niet de positie van de regering’’, fluit Michel zijn minister terug. Hij noemt de doelstellingen wel "zeer ambitieus’’.

België moet de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 35 procent laten dalen, maar dat is volgens Marghem te veel. "De Europese Commissie houdt te weinig rekening met het feit dat we een doorvoerland zijn met veel buitenlands vrachtverkeer en met veel verouderde gebouwen. Daarom zullen we nu met Europa onderhandelen met de bedoeling die 35 procent te verlagen", liet de minister optekenen.

Ook staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) ziet niets in het idee van minister Marghem. "Wat een teleurstellend signaal. Een 'no go' voor NL", twitterde ze.

Greenpeace noemde de uitspraken van Marghem "de schaamte voorbij'' en stelde dat zij de titel 'Donald Trump van België' verdient. Zowel Marghem als Michel had zich vorige week negatief uitgelaten over het besluit van de Amerikaanse president om zich terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Omdat de klimaatdoelstellingen Europees zijn vastgelegd, zou een lager streefcijfer voor België betekenen dat andere EU-lidstaten meer inspanningen moeten doen. Greenpeace vreest dat de onderhandelingen tussen de EU en de lidstaten zullen uitdraaien ,,op een soort koehandel, waarin elk land zich gaat verstoppen achter excuses''.