Omstreden wet voor zzp'ers langer opgeschort

Omstreden wet voor zzp'ers langer opgeschort
01-06-2017 17:02 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Een omstreden wet die voor veel zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) ongunstig uitpakte, blijft langer opgeschort. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft besloten de handhaving tot in ieder geval volgend jaar 1 juli uit te stellen.

De zogenoemde wet DBA was eerder al tot 1 januari 2018 opgeschort na felle kritiek. Veel opdrachtgevers vonden de nieuwe regels onduidelijk, waardoor zzp'ers opdrachten verloren.

De opschorting betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking. Dat geldt niet voor kwaadwillenden.

De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om een beter onderscheid te kunnen maken tussen zzp'ers en mensen in loondienst, en om verkapte dienstbetrekkingen van zelfstandigen tegen te gaan.

Maar er bleven onduidelijkheden omdat de arbeidswetgeving niet meer past bij de huidige praktijk voor opdrachtgevers en opdrachtnemers. Een nieuw kabinet kan de kwestie aanpakken. Opdrachtgevers en opdrachtnemers moeten voldoende tijd krijgen om hun werkwijze zo nodig aan te passen, aldus Wiebes.

De handhaving richt zich nu eerst op de ernstigste gevallen. Het gaat daarbij dus niet om een zelfstandige professional bij wie er ruis is over de gezagsrelatie, meldt de bewindsman. Het gaat wel om gevallen waarin opdrachtgevers ,,opereren in een context van opzet, fraude of zwendel.''

"Het is goed dat de staatssecretaris de zaak nu verder opschort'', stellen de werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW in een reactie. "Er moet namelijk eerst een goede oplossing worden gezocht en in de tussentijd moeten opdrachten gewoon bij zzp’ers kunnen komen.''Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,772
Diesel1,471

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden