Transport Online - FNV dreigt NS met acties

FNV dreigt NS met acties

FNV dreigt NS met acties
31-05-2017 13:42 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

AMSTERDAM - FNV dreigt met acties op het spoor als NS niet stopt met de uitbesteding van de stationswinkels en niet met serieuze biedingen komt bij de aanbesteding van alle regionale spoorlijnen. De vakbond heeft het spoorbedrijf woensdag twee weken de tijd gegeven om op die eisen in te gaan.

FNV is al langer zeer kritisch op de toekomstplannen van NS. Het bedrijf wil zich de komende jaren concentreren op het hoofdrailnet en niet langer meebieden op regionale concessies. Daarbij worden horeca en winkels op de stations uitbesteed. De vakbond spreekt van een "uitverkoop'' die slecht zal uitpakken voor personeel, klanten en de schatkist.

Als het aan FNV ligt dingt NS serieus mee naar alle trajecten die de komende tijd worden aanbesteed, te beginnen met de concessie in Friesland en Groningen. Ook wil de bond dat het bedrijf stopt met de centralisering van werkzaamheden en dat de tweede conducteur terugkeert op alle dubbeldekkers.

NS liet in een reactie weten zijn nieuwe strategie zorgvuldig uit te voeren, "in goed gesprek met onze medewerkers, medezeggenschap en de vakbonden''. Het spoorbedrijf betreurt het dat FNV de uitnodiging om in gesprek te blijven heeft afgewezen en een ultimatum heeft gesteld. "Actievoeren is wat ons betreft geen oplossing'', aldus de onderneming.

Zij vindt de eisen van FNV bovendien "inhoudelijk moeilijk te begrijpen''. Zo wijst NS erop dat er al tien jaar dubbeldekkers rondrijden met maar één conducteur aan boord. Extra mankracht maakt het treinkaartje duurder, waarschuwt het bedrijf. Meebieden op de spoorconcessie in de noordelijke provincies kan niet meer. "De deadline hiervoor liep gisteren af.''Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,745
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions