Clicky

 
Transport Online - 'Laat snelle e-bike toch op fietssnelwegen'

'Laat snelle e-bike toch op fietssnelwegen'

'Laat snelle e-bike toch op fietssnelwegen'
30-05-2017 11:15 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Het is onbegrijpelijk dat snelle e-bikes vanaf deze zomer zelfs worden geweerd van snelfietsroutes. Dat vindt RAI Vereniging. Ook de Fietsersbond pleit ervoor om zogeheten speed pedelecs een vrijstelling te geven voor de snelle en comfortabele fietspaden die steden met elkaar verbinden.

Speed pedelecs of speed e-bikes zijn elektrische fietsen die snelheden kunnen halen van 45 kilometer per uur. Vanaf 1 juli worden ze beschouwd als bromfiets en mogen ze niet meer op het fietspad. Ook fietssnelwegen zoals het RijnWaalPad tussen Arnhem en Nijmegen en de F35 in Twente zijn dan verboden gebied.

"Onbegrijpelijk en een onbedoeld effect van de wet'', stelt voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging dinsdag. "Er is maatwerk nodig", vindt directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond. "Snelfietsroutes die nu alleen door fietsers mogen worden gebruikt, zijn breed en veilig genoeg om ook speed pedelecs toe te laten.'' Ook binnen de bebouwde kom zouden sommige paden voldoende ruimte bieden voor snelle en minder snelle fietsers.

Nederland telt ongeveer 400 kilometer aan snelfietsroutes. Samen met het ministerie van Infrastructuur willen RAI Vereniging en de Fietsersbond in kaart brengen welke fietspaden wel en niet geschikt zijn om speed pedelecs toe te laten. De snelle fietsen zouden een oplossing kunnen zijn tegen files en milieuvervuiling. "Dat moeten we maximaal stimuleren in plaats van tegenwerken'', vindt Van Eijck.

De snelle e-bikes hebben al meer tot discussie geleid. Zo is al eens gepleit voor het invoeren van een maximumsnelheid op brom- en fietspaden. Vanwege het snelheidsverschil met gewone fietsers verzette de Fietsersbond zich twee jaar geleden tegen speed pedelecs op fietspaden binnen de bebouwde kom.

De bond is in principe nog steeds tegen, maar is bereid uitzonderingen te maken voor brede fietspaden op plaatsen waar fietsen op de rijbaan te gevaarlijk is. Zo'n uitzondering voor snelle e-bikes zou dan met een tekst op een onderbord bij het fietspad moeten worden aangegeven. Op die manier voorkom je dat ook bromfietsers het fietspad pakken, zegt een woordvoerder van de Fietsersbond.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,176
Diesel2,059

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats