Clicky


'AGORA niet de oplossing voor problemen binnenvaartsector'

'AGORA niet de oplossing voor problemen binnenvaartsector'
29-05-2017 13:23 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ZOETERMEER - De vereniging van verladers en exporteurs evofenedex roept in aanloop naar het algemeen overleg Scheepvaart van 6 juni de Tweede Kamer op om AGORA niet als verplicht veilingsysteem in te voeren.

De Tweede Kamer vroeg in februari dit jaar middels een motie om te starten met een tweejarige proef met AGORA voor de spotmarkt. Volgens evofenedex is AGORA niet dé oplossing voor de problemen waar de binnenvaartsector mee te maken heeft.

Een verplicht veilingsysteem zorgt niet automatisch voor een stabielere markt, meer vergroening en minder leegvaren. De verladers zijn bang dat een verplicht veiling zal leiden tot een meer grillige markt.

evofenedex ziet wel voordelen van een veilingsysteem. Het zorgt voor meer transparantie in de markt en het vormt een laagdrempelige manier om vracht aan te bieden. We zien ook in de markt al dergelijke initiatieven ontstaan. Dat vindt evofenedex een prima ontwikkeling maar een verplicht AGORA vanuit de overheid is voor evofenedex onbespreekbaar.

Verladers zien dat zaken als stabielere prijzen en vergroening vooral tot stand komen op het moment dat er wordt samengewerkt. Evofenedex-leden hebben zeer goede ervaringen met binnenvaartcoöperaties. Wanneer binnenvaartschipper en verlader een lange termijn relatie aangaan komen investeringen voor innovatie en vergroening eerder van de grond.