Clicky

Dumoulin wint Giro op slotdag

28-05-2017 17:35 | Sport | auteur ANP

MILAAN - Tom Dumoulin heeft op de laatste dag als eerste Nederlander de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. In de afsluitende tijdrit maakte de Limburger van Team Sunweb zondag de achterstand van 53 seconden op Nairo Quintana ruimschoots goed. Dumoulin was na ruim 29 kilometer 1 minuut en 24 seconden sneller dan de Colombiaan.

De tijdrit werd gewonnen door de Nederlander Jos van Emden van LottoNL-Jumbo. Hij was 15 seconden sneller dan Dumoulin. Quintana werd nog wel tweede in het eindklassement, voor de Italiaan Vincenzo Nibali, de winnaar van vorig jaar. Bauke Mollema werd zevende.

Dumoulin veroverde anderhalve week geleden in de tiende etappe de roze leiderstrui op zijn favoriete terrein: de individuele tijdrit. De Limburger zette alle concurrenten voor het klassement op grote achterstand en werd meteen de topfavoriet voor de eindzege. Er moesten nog tal van zware bergritten volgen, maar juist op dat onderdeel had hij afgelopen winter sprongen gemaakt. De grootste verrassing volgde vier dagen later in de veertiende etappe, toen hij een rit met een finish bergop in Oropa won.

Dumoulin leek onaantastbaar, maar liep in de zestiende etappe na een sanitaire noodstop flink wat tijdverlies op. De roze trui was nog in zijn bezit, maar de concurrenten Nibali en Quintana roken bloed. Vrijdag ging het weer mis; eerst werd Dumoulin in het nauw gedreven nadat hij had zitten slapen achter in het peloton en de concurrenten er vandoor waren gegaan voorin. De krachten die het gekost had om het gat te dichten, braken hem op in de slotklim waar Quintana hem uit het roze reed. Het verschil bleef klein, zaterdag verloor Dumoulin nogmaals 15 seconden op Quintana en werd de marge 53 seconden, terwijl ook Nibali en Thibaut Pinot zich tussen hem en Quintana nestelden.

Alles kwam aan op de slotdag in de tijdrit van Monza naar Milaan. Daar heerste Dumoulin ten opzichte van de andere klassementsrenners. Alleen Van Emden was sneller.