Clicky

 
Transport Online - D66 en ChristenUnie gaan niet onderhandelen

D66 en ChristenUnie gaan niet onderhandelen

D66 en ChristenUnie gaan niet onderhandelen
23-05-2017 19:39 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - D66 en de ChristenUnie gaan niet verder onderhandelen over de vorming van een kabinet. Dat maakten Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) dinsdag bekend na een urenlang verkennend gesprek met informateur Edith Schippers. Ze zien geen basis om verder te praten over een coalitie met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Pechtold had de samenwerking met de ChristenUnie eerder al "onwenselijk'' genoemd. Na urenlang beraad dinsdagmorgen ging zijn fractie toch akkoord met een verkennend gesprek "om te kijken of deze variant enige kans van slagen zou kunnen hebben''. De twee partijen liggen vooral bij medisch-ethische onderwerpen ver uit elkaar.

Segers en Pechtold spraken dinsdag onder leiding van Schippers ruim drie uur lang met elkaar. "We hebben moeten vaststellen dat dit niet kan leiden tot echte onderhandelingen'', zei Pechtold na afloop. Volgens hem waren het intensieve gesprekken.

Inhoudelijke thema's

Volgens Segers zijn er een aantal inhoudelijke thema's besproken maar is het uiteindelijk niet gelukt om eruit te komen. "Dan aan het eind moet je de streep trekken. Is het voldoende om dan door te praten? Toen hebben we elkaar diep in de ogen gekeken, en gezegd, dat is het niet''.

De twee politiek leiders willen niet zeggen op welke onderwerpen de verkenning precies is stukgelopen. Segers wilde wel kwijt dat het gaat het om "een aantal heel belangrijke onderwerpen die ons beiden na aan het hart liggen''.

Verkennen

VVD en CDA hadden eerder aangegeven dat ze de variant met de ChristenUnie graag wilden verkennen. Maandag noemde informateur Schippers het 'motorblok' VVD, CDA, D66 aangevuld met de ChristenUnie als de enige combinatie van partijen waarmee verdere onderhandelingen konden worden gevoerd. Alle andere mogelijke varianten waren tijdens de gesprekken met politiek leiders onhaalbaar gebleken.

Schippers komt vermoedelijk dinsdag nog met haar eindverslag. Dan zou de Tweede Kamer er woensdag over kunnen debatteren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,132
Diesel1,822

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats