Clicky


Tom Dumoulin verliest tijd, maar behoudt leiding na sanitaire stop

Tom Dumoulin verliest tijd, maar behoudt leiding na sanitaire stop [+video]
23-05-2017 19:18 | Sport | auteur ANP

BORMIO - Tom Dumoulin heeft zijn leidende positie in de Ronde van Italië dinsdag ternauwernood behouden. De Nederlandse wielrenner van Team Sunweb kreeg in de zestiende etappe, een zware Alpenrit, last van zijn maag en zette op ongeveer 35 kilometer van de finish zijn fiets aan de kant voor een sanitaire stop. Dumoulin moest daarna in de achtervolging en hield voldoende tijd over om ook woensdag weer de roze leiderstrui aan te mogen doen.

De ritzege ging naar de Italiaan Vincenzo Nibali, die in de sprint net iets sneller was dan de Spanjaard Mikel Landa. De Colombiaan Nairo Quintana, tweede in het klassement, kwam op twaalf seconden achterstand als nummer drie over de finish. Dumoulin verloor meer dan twee minuten en heeft nog 31 seconden voorsprong op Quintana over.

"Ik ben nu vooral teleurgesteld, erg teleurgesteld. Het was vechten, vechten en nog eens vechten'', aldus Dumoulin, die gedurende de rit last kreeg van zijn maag. "We hadden het echt onder controle. Ik kon met de besten mee. Tot het in mijn lijf mis ging. Ik denk dat het een combinatie van factoren was." De renner doelde daarbij op de hoogte waarop de renners fietsten en de vele 'gelletjes' die hij dinsdag nam. "Op dit soort klimmen is het niet mogelijk repen te eten, dus ik nam nog meer gelletjes dan normaal. Ik heb even tijd nodig om dit te verwerken, woensdag moet ik er weer staan.''

Laurens ten Dam wachtte zijn ploeggenoot Dumoulin op, en had ook een belangrijk aandeel in het behouden van de roze trui. "Ik heb hem rustig gehouden, en ben een paar keer naar de auto geweest voor diarreeremmers. Het ging niet meer, zei hij. We moesten een goed moment zoeken om te stoppen. Maar wat is een goed moment? Eerst dachten we tussen de huizen. Maar in het roze valt alles op natuurlijk.''

Bauke Mollema was dinsdag de beste Nederlander in de bergen. De kopman van Trek-Segafredo werd zevende op 1.35 van Nibali. Steven Kruijswijk reed lange tijd vooraan, maar viel uiteindelijk terug en bleef buiten de top tien. In de rit over 222 kilometer moesten de renners eerst over de Mortirolo, waarna vervolgens de legendarische Stelvio twee keer moest worden beklommen.