Clicky


Schippers: enige serieuze optie is met CU

Schippers: enige serieuze optie is met CU
22-05-2017 17:53 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De enige mogelijke combinatie van partijen om verder te praten over de vorming van een kabinet is VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dat heeft informateur Edith Schippers maandag gezegd nadat ze gesprekken had gevoerd met alle politieke leiders.

D66-leider Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie hadden laten weten dat zij pas over deze variant zouden kunnen nadenken als alle andere van tafel zouden zijn. Volgens Schippers is dat inmiddels gebleken en zijn alle andere opties afgewezen.

Pechtold en Segers zullen de uitkomst dinsdag aan hun fractie voorleggen. Als dat groen licht oplevert, dan organiseert Schippers een verkennend gesprek tussen de vier partijen. De Tweede Kamer kan er dan woensdag over debatteren, aldus de informateur. VVD en CDA hebben al aangegeven dat ze deze variant ,,graag willen verkennen''.

Het 'motorblok' van VVD, CDA en D66 heeft samen met de ChristenUnie 76 zetels, een minieme meerderheid in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer is de meerderheid even nipt. Pechtold zei eerder 76 zetels te krap te vinden. Hij noemde een coalitie met de ChristenUnie onder meer om die reden 'onwenselijk'.

Schippers had de partijen afgelopen weekeinde een 'moment van reflectie' gegeven om met nieuwe meerderheidsvarianten te komen. Dat leverde een nieuw idee van D66 op: VVD, CDA en D66 met SP en PvdA. Dit voorstel werd door beide linkse partijen maandag direct afgeschoten.

D66 heeft na de verkiezingen geprobeerd een coalitie met GroenLinks te smeden. Dat liep vorige week maandag mis op het punt van migratie. D66 heeft vooral op medisch-ethisch vlak grote verschillen van mening met de ChristenUnie, onder meer over het D66-plan om ouderen met een voltooid leven het recht te geven om het leven te beëindigen.

Segers wil over "alles praten", zei Schippers. Voor de verkiezingen noemde hij 'voltooid leven' een breekpunt. ChristenUnie en D66 hebben samen met de SGP het kabinet-Rutte II de afgelopen jaren verscheidene keren uit de brand geholpen. Die samenwerking was goed. Het ging wel alleen maar over sociaal-economische onderwerpen.

"Er is nauwelijks een coalitie te bedenken waar we geen moeilijke dingen op tafel hebben liggen", aldus de informateur. "Mijn opinie is waar een wil is is een weg."