Clicky


Arrestatiebevel tegen Julian Assange ingetrokken

Arrestatiebevel tegen Julian Assange ingetrokken
19-05-2017 12:08 | Buitenland | auteur ANP

STOCKHOLM - De Zweedse justitie heeft het internationale arrestatiebevel tegen de Australische klokkenluider Julian Assange (45) ingetrokken. Het onderzoek tegen de oprichter van klokkenluiderssite WikiLeaks naar aanleiding van mogelijke verkrachtingen is stilgelegd.

Het Zweedse Openbaar Ministerie ziet geen mogelijkheid Assange naar Zweden te halen en de vraag of Assange schuldig of onschuldig is, kan het OM nu niet vaststellen, zei aanklaagster Marianne Ny vrijdag. De aanklacht is formeel niet van de baan. Ze beklemtoonde dat de zaak weer wordt opgepakt als Assange zich in Zweden vertoont. Ny voegde er wel aan toe dat het misdrijf waar Assange van wordt verdacht, in augustus 2020 verjaart.

Tegen Assange liep in Zweden sinds 2010 een onderzoek wegens verkrachting van twee vrouwen. Assange heeft de beschuldigingen tegengesproken. Hij stelt dat ze een truc zijn om hem aan de VS uit te leveren.

Assange zocht in 2012 zijn toevlucht tot de ambassade van Ecuador in Londen en zit daar nog steeds. De Britse justitie dreigde hem destijds aan Zweden uit te leveren. Assange kwam in Londen op borgtocht vrij, maar vluchtte toen de ambassade in. Hij wordt daarvoor nog steeds door de Britse politie gezocht.

Vorige maand liet het Amerikaanse ministerie van Justitie nog weten dat het bezig was aanklachten op te stellen voor een arrestatiebevel voor Assange. WikiLeaks heeft massaal geheime documenten van de Amerikaanse overheid gepubliceerd. Vervolging is volgens Amerikaanse media juridisch niet eenvoudig, omdat in de VS vrijwel nooit iemand die niet in overheidsdienst was, is veroordeeld wegens het lekken van overheidsinformatie.

Bradley Manning, de militair die veel vertrouwelijke documenten naar WikiLeaks lekte, kreeg daarvoor wel 35 jaar cel, omdat de Amerikaanse militair geheimen had doorgespeeld. Manning kwam op 17 mei na zeven jaar vervroegd vrij en gaat nu als vrouw door het leven onder de naam Chelsea.