Transport Online - Indrukwekkende Dumoulin grijpt macht in Giro

Indrukwekkende Dumoulin grijpt macht in Giro

Indrukwekkende Dumoulin grijpt macht in Giro
16-05-2017 20:19 | Sport | auteur ANP

MONTEFALCO - Met een indrukwekkende tijdrit heeft Tom Dumoulin dinsdag de macht gegrepen in de Ronde van Italië. De Nederlandse renner van Team Sunweb reed de concurrentie op minuten achterstand. Hoewel er nog wel een aantal zware bergetappes komen wil Dumoulin er alles aan doen om de roze trui te verdedigen. "Het wordt nu loodzwaar om deze trui tot in Milaan te behouden, maar dat is wel het doel'', zei de Limburger.

Dumoulin wist vooraf dat hij dertig seconden moest goed maken om de leiderstrui over te nemen van de Colombiaan Naro Quintana. Na de eerste doorkomst had hij dit al gerealiseerd. De tijdritspecialist stoomde daarna door en zette Quintana op bijna drie minuten. In het klassement bedraagt de marge nu 2.23. Dumoulin had daar zelf ook niet gerekend.

Hoewel het er soepel uitzag, had hij het vooral de laatste 10 kilometer erg zwaar. "Het is meer tijdverschil dan ik heb verwacht.'' Vorig jaar won hij de tijdrit voor eigen publiek in Apeldoorn, dat was voor hem wel specialer. Maar het roze tricot zal hij de komende dagen zeker koesteren. "De concurrenten zijn nog steeds dezelfden: Quintana en Pinot. Maar ook iemand als Geraint Thomas kan nog raar uit de hoek komen. Ik heb 2,5 minuut voorsprong. Dat lijkt veel, maar in de bergen is het niets. Een slechte dag en je bent alles kwijt.''

Bauke Mollema

Ook Bauke Mollema profileerde zich als concurrent van zijn landgenoot. Hoewel hij niet helemaal tevreden was over het verschil met Dumoulin (2.17), steeg hij naar de derde plek in de tussenstand. "Tom rijdt heel sterk en staat nu duidelijk op de eerste plaats. Hij is niet langer een podiumkandidaat, maar een favoriet voor de eindzege'', zei Mollema.

Hoewel er nog zware bergritten aankomen, heeft Dumoulin mede dankzij gerichtere trainingen al laten zien dat hij bergop goed mee kan. Er staat er op de slotdag ook nog een tijdrit op het programma. "Die is wel minder lang, dus daarin zal ik nooit zoveel winst pakken als vandaag. Maar voorlopig heb ik een voorsprong op de rest en de concurrenten weten dat ze tijd moeten winnen op mij.''Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,642
Diesel1,301

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions