Clicky


VVD en CDA: geen lijmpoging met GroenLinks

VVD en CDA: geen lijmpoging met GroenLinks
16-05-2017 14:10 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - VVD en CDA zien geen mogelijkheden om opnieuw met GroenLinks om de tafel te gaan zitten om een kabinet te vormen. D66 sluit die deur nog niet, bleek dinsdag.

VVD-leider Mark Rutte acht een nieuwe poging onwaarschijnlijk. "Het lijkt me heel ingewikkeld om dit weer te laten herleven.'' Hij zei dat een dag nadat het formatieoverleg tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks was spaak gelopen met migratie als het grote struikelblok.

Het stoppen van het overleg "is niet voor de bühne geweest", verklaarde Rutte. Hij wil nu "stap voor stap'' bekijken hoe het verder moet met de kabinetsformatie. Hij blijft de PVV uitsluiten als coalitiepartner, benadrukte hij dinsdag keer op keer.

Ook voor het CDA is een lijmpoging met GroenLinks geen optie, maakte fractieleider Sybrand van Haersma Buma duidelijk. "Er is in wezen een afgevallen." De vier partijen hebben twee maanden onderhandeld over de vorming van een nieuw kabinet onder leiding van informateur Edith Schippers. "Er is niet over een nacht ijs gegaan voordat men heeft gezegd: dit gaat echt niet werken."

D66 daarentegen lijkt de deur open te houden voor GroenLinks, zo liet fractieleider Alexander Pechtold doorschemeren: "We zijn op een politiek volwassen manier uit elkaar gegaan. Dat is heel belangrijk omdat je elkaar, alle vier of een deel ervan, weer tegenkomt.''

Hij benadrukte de overeenkomsten op veel gebieden tussen D66 en GroenLinks. Over een minderheidskabinet wil hij niet eens nadenken, zo zei hij. Hij wil een stabiel kabinet met een "ruime meerderheid". Een coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, met 76 zetels in de Tweede Kamer, is dat volgens hem niet.