Clicky


Het 'coolste' vliegtuig ooit

Het 'coolste' vliegtuig ooit
15-05-2017 11:21 | Zakelijk Nieuws | auteur Redactie [FE]

REYKJAVIK - Transatlantische luchtvaartmaatschappij transformeert een Boeing 757-200 volledig tot vliegend kunstwerk dat is geïnspireerd op de grootste gletsjermassa in Europa. Het Vatnajökull-vliegtuig maakt deel uit van de transatlantische vloot van Icelandair, waardoor passagiers gegarandeerd de gletsjer van Vatnajökull kunnen ervaren.

Alle vliegtuigen van Icelandair zijn vernoemd naar IJslandse vulkanen. Dit specifieke exemplaar sluit zich aan bij de Hekla Aurora, die in 2015 is gecreëerd en is geïnspireerd op het noorderlicht. Het Vatnajökull-vliegtuig wordt het tweede handgemaakte kunstwerk dat hun vloot versiert. Tijdens een transatlantische vlucht of een tussenstop kun je nu dus nóg een natuurverschijnsel bewonderen, nog voordat je geland bent.

Icelandair heeft dit vliegtuig in gebruik genomen in het kader van hun 80e verjaardag dit jaar. Het vliegtuig wordt met de hand gespoten, door hetzelfde team kunstenaars dat het Hekla Aurora-vliegtuig heeft gecreëerd. Het airbrushproces dat wordt gebruikt om de afbeelding van de gletsjer te creëren is een zeer ongebruikelijke, gespecialiseerde klus, die het team in 24 dagen zal voltooien met 195 liter verf. Om het hele vliegtuig te verven is 1062 liter verf nodig: meer dan 200 standaard verfblikken.

Ook het interieur van het nieuwe Vatnajökull-vliegtuig heeft prachtige magische gletsjerdetails, die de gletsjerervaring van de Vatnajökull zelf uitstralen. Er wordt bewegende blauwe led-omgevingsverlichting in de cabine geïnstalleerd; de hoofdsteunen worden voorzien van een mooi ijswit en briljant turkoois ontwerp. Zelfs het drankenkarretje wordt veranderd in een kleine ijsgrot, terwijl kopjes, servetten en zelfs braakzakjes worden versierd met gletsjerafdrukken.

De Vatnajökull is de meest actieve gletsjer in IJsland en is in de afgelopen 800 jaar 60 keer uitgebarsten. Dit is niet verrassend als je bedenkt dat er zich drie actieve vulkanen onder het oppervlak bevinden: Öræfajökull, Báròarbunga en Grímsvötn. De gletsjer beslaat een oppervlak van 8100-8300 kmsquared, 8% van de landmassa van IJsland, en wordt beschouwd als één van de zeven natuurlijke wonderen van Europa. Icelandair is, al sinds de oprichting van organisatie in 2009, supporter van 'Vrienden van Vatnajokull' [http://www.friendsofvatnajokull.is ]. Deze organisatie ondersteunt onderzoek en educatieve activiteiten.

Birkir Hólm Guethnason, CEO van Icelandair vertelt, "We staan te popelen om de Vatnajökull met onze passagiers te delen. Icelandair gelooft dat reizen een van de plezierigste dingen in het leven is, en door met dit vliegtuig te reizen, make onze klanten goed gebruik van hun reistijd, terwijl ze lekker achterover leunen en de meest extreme elementen van IJsland kunnen ervaren vanuit hun eigen stoel."