Clicky


Macron nu officieel president van Frankrijk

Macron nu officieel president van Frankrijk
14-05-2017 12:33 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

PARIJS - De 39-jarige Emmanuel Macron is zondagmorgen in Parijs geïnaugureerd als 25ste president van Frankrijk. Hij werd door Laurent Fabius, ex-premier en tegenwoordig de voorzitter van de Franse constitutionele raad, uitgeroepen tot president.

De aanvoerder van de politieke beweging La république en Marche! (De republiek op weg!) won vorige week met een opvallend pro-Europese boodschap de presidentsverkiezingen van het Front National en van de traditionele partijen die de Franse politiek tientallen jaren domineerden.

Macron neemt het stokje over van de socialist François Hollande die kort na de machtsoverdracht, waarbij de nucleaire lanceercodes werden overgedragen, het Elysée verliet. Hij zal met echtgenote Brigitte (64) zijn intrek nemen in het presidentiële paleis. Macron is de jongste president in de geschiedenis van de Franse republiek.

Na de machtsoverdracht vertrok de president via de Champs Élysées naar de Arc de Triomphe in het centrum van Parijs, waar hij volgens traditie een krans legt bij het graf van de onbekende soldaat.

De president maakt maandag de naam van de premier bekend en dinsdag de rest van zijn ministersploeg. Zijn nieuwe politieke beweging heeft nog geen enkele zetel in het Franse parlement en voert vanaf deze week campagne voor de parlementsverkiezingen die in juni worden gehouden.