Transport Online - Tien gelede VDL Citea's Electric voor Qbuzz in Groningen

Tien gelede VDL Citea's Electric voor Qbuzz in Groningen

Tien gelede VDL Citea's Electric voor Qbuzz in Groningen
10-05-2017 11:29 | Nieuw Materieel | auteur Redactie [FE]

GRONINGEN - Het Nederlandse openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 10 VDL Citea’s SLFA Electric in BRT (Bus Rapid Transit) design bij VDL Bus & Coach bv besteld. Deze tien gelede elektrische Citea’s gaan vanaf 11 december 2017 op de eerste volledig elektrische Q-link buslijnen 1 en 11 in Groningen rijden.

Q-link is het snelle HOV (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) busnet vanuit de regio naar belangrijke bestemmingen in Groningen Stad. Op basis van het principe van Opportunity Charging, worden de bussen tussentijds op de lijn opgeladen. Hierdoor is de range van de bussen groot genoeg om de dienst op de lange Q-link lijnen in te kunnen vullen.

Daarvoor levert VDL speciale snellaadstations. Na de dienstregeling worden de bussen ’s nachts in het depot van Qbuzz volledig bijgeladen. VDL is voor deze order naast bussenleverancier ook systeemverantwoordelijke en verzorgt tevens de installatie van de laadstations.

Verduurzaming bussenpark

OV-bureau Groningen Drenthe heeft met Qbuzz een transitie uitgewerkt naar verdere verduurzaming van het busvervoer in Groningen en Drenthe. In 2030 dient de gehele busvloot in Nederland en dus ook in Groningen en Drenthe emissieloos te rijden. Qbuzz gaat als eerste stap vanaf 11 december 2017 met tien elektrische VDL Citea’s op de lijn Q-link Groen rijden.   

Red Dot Award 2017 voor VDL Citea SLFA Electric

De VDL Citea SLFA Electric is een elektrisch gelede bus met een lengte van 18,1 meter uitgevoerd in een vernieuwd futuristisch BRT (Bus Rapid Transit) design. Onlangs heeft de VDL Citea SLFA Electric de Red Dot Award 2017 toegekend gekregen. De Red Dot Award is een prestigieuze internationale design prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door het ‘Design Zentrum Nordrhein Westfalen’ in Essen, Duitsland.

De VDL Citea Electric heeft de prijs gewonnen in de categorie ‘Product Design’. De jury was unaniem lovend over het innovatieve design van de gelede VDL Citea SLFA die ervoor zorgt dat het elektrisch openbaar vervoer van de toekomst al volop in operatie is.  

Qbuzz is in april 2008 opgericht. Qbuzz is een ambitieuze en innovatieve kwaliteitsspeler in de Nederlandse regionale mobiliteitsmarkt. Qbuzz heeft in de afgelopen periode 2 concessies verworven door een kwalitatief hoogwaardig aanbod van openbaar vervoer. Qbuzz vervoert iedere dag circa 230.000 klanten met 2.400 medewerkers, 650 bussen en 26 trams. 

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • J.Roeland
    VDL

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 17 mei t/m zondag 23 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,526

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen