Clicky


Strafzaak tegen politiemol op de lange baan

Strafzaak tegen politiemol op de lange baan
09-05-2017 13:55 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - De strafzaak tegen 'politiemol’ Mark M. loopt grote vertraging op omdat er nog drie getuigen moeten worden gehoord. De rechtbank in Den Bosch verwacht daarom dat de behandeling pas eind van dit jaar of begin volgend jaar verder kan.

Het gaat onder anderen om twee getuigen uit Oekraïne. Vanuit Oekraïne moeten de echtgenote van Mark M. en een zakenman naar Nederland komen om te verklaren over de legale inkomsten van Mark M. De twee getuigen zijn essentieel maar niet op korte termijn beschikbaar en daarom besloot de rechtbank dinsdag met tegenzin dat de planning met uitspraak op 15 juni niet is te handhaven. Dinsdagmiddag gaat de rechtbank wel alvast het huidige dossier bespreken.

Voormalig agent M. (30) uit Weert wordt ervan verdacht enorme hoeveelheden vertrouwelijke informatie uit het systeem van de politie te hebben doorverkocht aan criminelen. De aanklager heeft gezegd dat hij daarmee 800.000 euro heeft verdiend, maar volgens advocaat Jan-Hein Kuijpers blijft daar na de recente uitkomst van een strafrechtelijk financieel onderzoek weinig meer van over.

Mark M. zou vanaf 2011 jarenlang in totaal zo'n 28.000 keer onbevoegd hebben gezocht naar gevoelige informatie en duizenden vertrouwelijke documenten hebben gekopieerd. Hij wordt onder meer verdacht van corruptie, computervredebreuk, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Met hem staan nog een handlanger en drie vermeende afnemers terecht.