Clicky


100 aanhoudingen na voetbalderby Rotterdam

100 aanhoudingen na voetbalderby Rotterdam
07-05-2017 23:02 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - De politie heeft na afloop van het duel Excelsior-Feyenoord (3-0) honderd relschoppers aangehouden. "Na afloop van de wedstrijd hebben we mensen de kans gegeven naar huis te gaan. Op verschillende plekjes in de stad bleven groepjes mensen hangen, op zoek naar problemen. We hebben hen aangehouden, onder meer voor vandalisme, vuurwerk gooien, straatstenen gooien, belediging van de politie en geweldpleging," aldus de politie.

De politie verwacht komende week nog meer aanhoudingen te verrichten op basis van camerabeelden. "Mensen die van zichzelf weten dat ze voor heibel hebben gezorgd, kunnen zich beter zelf melden." Het is nog niet duidelijk of de politie de videobeelden ook online gaat plaatsen. "Dat is aan het Team Grootschalig Onderzoek. Afhankelijk van de gepleegde delicten, is het mogelijk dat die fans er volgende week bij de wedstrijd of huldiging niet bij zijn." De politie liet daarmee doorschemeren flinke straffen te verwachten.

Zo’n 100.000 mensen kwamen naar Rotterdam om van dichtbij getuige te zijn van het eerste kampioenschap in achttien jaar. In de Kuip zelf bleef het zondagmiddag rustig en gingen mensen verdrietig en gelaten naar huis. In de stad escaleerde het echter. "Het gaat om een kleine groep mensen die zich misdragen heeft en het kat en muisspel met de ME aanging. Een klein groepje relschoppers is een smet op verder goede verliezers." Het is nog onduidelijk of hier ook fans van andere clubs bij zaten of mensen met een stadionverbod.

Negen personen zijn door de ambulancedienst nagekeken in verband met botbreuken, alcoholvergiftiging en hondenbeten.

De politie vraagt fans die met hun smartphone beelden hebben gemaakt van de ongeregeldheden, die te uploaden via de politiewebsite.