Clicky


Hoogste winst ooit voor Havenbedrijf Gent in 2016

Hoogste winst ooit voor Havenbedrijf Gent in 2016
05-05-2017 17:08 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

GENT - Het Havenbedrijf Gent realiseert 16,6 miljoen euro winst, de grootste ooit, zo blijkt uit de jaarrekening 2016. Het grootste deel daarvan wordt uiteraard opzijgezet voor de financiering van de Nieuwe Sluis. Een daadkrachtig, maar voorzichtig en gezond beleid stelt het Havenbedrijf Gent in staat om gestaag verder te werken aan een grote financiële onafhankelijkheid om de haven van Gent verder te ontwikkelen en de fusieverkenning af te ronden.

Dé opdracht van het Havenbedrijf is de Gentse haven uitbaten. Het takenpakket is daarbij heel gevarieerd. Zo zorgt het Havenbedrijf ervoor dat de schepen vlot en veilig de haven in- en uitvaren, dat bedrijven zich in het havengebied vestigen en dat hiervoor gronden (concessies) worden uitgegeven. Het investeert ook in de bouw en het onderhoud van de nodige haveninfrastructuur. Het Havenbedrijf verzorgt ook de promotie van de haven. Om al die opdrachten correct uit te voeren, is een gezonde financiële bedrijfsvoering nodig.

Financieel daadkrachtig

Als gebiedsbeheerder van de Gentse haven streeft het Havenbedrijf niet naar winstmaximalisatie op zich. Door jarenlang voorzichtig met de middelen om te springen, heeft het een sterke financiële draagkracht verworven. Hierdoor beschikt het over een grote financiële onafhankelijkheid om zijn opdrachten als havenuitbater te realiseren.

Voorzichtig met de middelen omspringen is nodig. Er komen immers grote infrastructurele uitdagingen op het Havenbedrijf af (onder meer de bouw van de Nieuwe Sluis) en de uitkomst van de fusieverkenning met Zeeland Seaports ligt in het verschiet.

Record voor opbrengsten en omzet

De bedrijfsopbrengsten groeien in 2016 fors (+ 7,0 miljoen euro) naar een nooit eerder behaalde 43,7 miljoen euro. Ook de omzet (36,2 miljoen euro) boekt een record net zoals hoge "andere bedrijfsopbrengsten" (7,3 miljoen euro waarvan ruim de helft een eenmalige kostenrecuperatie is).

Het Havenbedrijf heeft twee grote bronnen van inkomsten: concessies en havenrechten. De concessies zijn de opbrengsten uit de verhuur van gronden. Het Havenbedrijf Gent is eigenaar van een derde van het havengebied en verhuurt die gronden aan bedrijven.

Deze concessies zijn goed voor 18,1 miljoen euro (+ 1 miljoen euro). Ze maken 35% van de totale opbrengsten uit. De havenrechten vormen de tweede grote bron van inkomsten. Het gaat om vergoedingen die zeevaart en binnenvaart betalen voor het gebruik van de haveninfrastructuur. Deze havenrechten omvatten 34% van de totale opbrengsten en bedragen 17,8 miljoen euro (+ 1,9 miljoen euro).

De haven van Gent registreert in 2016 een totale goederenoverslag van 51 miljoen ton of 10% meer dan het jaar voordien.

Gelijke kosten

In 2016 bedragen de bedrijfskosten 35,3 miljoen euro (+0,3%). Deze bedrijfskosten bestaan hoofdzakelijk uit personeelskosten (36% van de totale kosten), afschrijvingen (32%) en diverse diensten zoals het onderhoud van de haveninfrastructuur (27%).

Het bedrijfsresultaat bedraagt 8,4 miljoen euro (+6,7 miljoen).

Hoogste winst ooit

Het boekjaar 2016 sluit af met een winst van 16,6 miljoen euro. Dit is ruim 6 miljoen euro meer dan in 2015. De dotatie aan de (verplichte) wettelijke reserve bedraagt 0,8 miljoen euro. 15,8 miljoen euro van de winst wordt gereserveerd voor de medefinanciering van de bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Het Havenbedrijf heeft zich er immers toe geëngageerd om 15% van de totale Vlaamse bijdrage aan de sluis voor zijn rekening te nemen. Er is hiervoor op vier jaar tijd 40,2 miljoen euro reserve opgebouwd.

91,3% eigen vermogen

In 2016 bedraagt het balanstotaal 370 miljoen euro of 8 miljoen euro meer dan het vorige boekjaar. Het kapitaal is door de toetreding van de gemeenten Evergem en Zelzate tot het Havenbedrijf in november 2016 met 302.000 euro toegenomen.

Het eigen vermogen is nu 91,3% van het totale vermogen (90,5% eind 2015). Dit opmerkelijk hoge percentage levert het Havenbedrijf een grote financiële onafhankelijkheid op.