Transport Online - Eerste 44-tons elektrische vrachtwagen in gebruik genomen bij Boonstra

Eerste 44-tons elektrische vrachtwagen in gebruik genomen bij Boonstra

Eerste 44-tons elektrische vrachtwagen in gebruik genomen bij Boonstra
05-05-2017 09:44 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

HAULERWIJK - Na lang wachten is het zover, de eerste 44-tons elektrische vrachtwagen ter wereld is in gebruik genomen door Boonstra Transport. Reeds in oktober 2015 kondigde de logistiek dienstverlener uit het Friese Haulerwijk trots de aankoop van deze bijzondere vrachtwagen aan. “Het is allemaal wat anders gelopen” zegt Boonstra, “maar de vrachtwagen is er en wat een bijzonder stuk techniek! Kennelijk duren goede ontwikkelingen lang.”

De vrachtwagen is uniek, een volledig elektrische trekker van 44 ton werd nog nooit eerder gebouwd. Er zijn al verschillende elektrische vrachtwagens maar die bevinden zich in het lagere segment tot 26 ton of zijn niet geschikt voor gebruik op de openbare weg.

Ook de techniek is bijzonder te noemen. Met een accupakket van 173 kWh heeft de vrachtwagen een bereik van 130 km en met een koppel van 11.000 nm aan de wielen komt de vrachtwagen zelfs vol beladen goed mee in het verkeer. De Lithium batterijen kunnen 9.000 volle beladingen doorstaan. “Tegen de tijd dat we die hebben gehad zal de techniek sprongen verder zijn”, verwacht Boonstra.

Ook noemenswaardig is dat de vrachtwagen overal geladen kan worden waar een krachtstroom aansluiting is.

“De techniek die normaal in een laadpaal zit is door leverancier FRAMO in de vrachtwagen gebouwd."

De afgelopen jaren heeft Boonstra veel in duurzaamheid geïnvesteerd. Zo zijn alle opslagloodsen energieneutraal gemaakt door gebruik van zonnepanelen en aardwarmte. Daarnaast heeft de logistiek dienstverlener een vaste chauffeurscoach aangesteld om chauffeurs te begeleiden in zuinig en defensief rijden. Tot slot zijn er plannen om de werkplaats te vernieuwen waarbij ook deze voorziening Energieneutraal gemaakt zal worden.

In de ontwikkeling van de elektrische trekker is Boonstra ondersteund door een aantal vaste leveranciers, te weten; TVM, DLL, Michelin, Slump Oil, Art-Systems en Wijlhuizen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen