Transport Online - Meer verstekelingen al in Nederland betrapt

Meer verstekelingen al in Nederland betrapt

Meer verstekelingen al in Nederland betrapt
02-05-2017 08:50 | Controles | auteur ANP

DEN HAAG - Het aantal asielzoekers dat als verstekeling vanuit Nederland het Verenigd Koninkrijk probeert te bereiken daalt. De marechaussee slaagt er beter in om hen al voor de oversteek in de kraag te vatten, blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Veel mazen van het net zijn gedicht doordat de marechaussee sinds medio 2015 vaker controleert bij ferry's naar Britse havens, stelt het korps. De marechaussee gaf de controles voorrang boven andere taken en maakte extra mensen en speciale speurhonden vrij. Deze 'migratiehonden' hebben een neus voor verstekelingen.

Ook krijgen de marechaussees in de havens van Hoek van Holland, Europoort en IJmuiden hulp van militairen die bedreven zijn in het vinden van verborgen ruimtes. Die kennis hebben ze opgedaan tijdens vredesmissies in het buitenland, waar ze bijvoorbeeld verstopte explosieven opspoorden.

In de eerste drie maanden van dit jaar deden ongeveer 220 mensen een poging verstopt in bijvoorbeeld vrachtauto's aan de overkant van de Noordzee te geraken. In het eerste kwartaal van 2016 waren dat er nog 350 en in het laatste zelfs 430.

Van de verstekelingen liep 94 procent al in Nederland tegen de lamp. Vorig jaar was nog 17 procent de Nederlandse diensten te slim af. Het leeuwendeel (170) werd betrapt in Hoek van Holland, de rest in IJmuiden en Europoort.

Het gros van de illegale overstekers, de afgelopen maanden bijna driekwart, is Albanees. Een enkeling komt uit Eritrea of Afghanistan.

Omdat het aantal verstekelingen vorig jaar toenam, groeide de zorg dat Hoek van Holland zou uitgroeien tot een tweede Calais. Die Franse havenstad is een magneet voor mensen die clandestien per vrachtveer de oversteek proberen te maken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen