Clicky


Werknemers DHL Express beginnen met acties voor betere arbeidsvoorwaarden

Werknemers DHL Express beginnen met acties voor betere arbeidsvoorwaarden
01-05-2017 09:24 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Vanaf vandaag, maandag 1 mei, vindt er op de verschillende DHL-vestigingen een kaartenactie plaats voor betere arbeidsvoorwaarden.

Reinier Stroo, bestuurder FNV Transport & Logistiek: "We gaan honderden kaarten verzamelen en aanbieden aan de directie. Met de kaarten roepen werknemers hun directie op om betere afspraken te maken. Dit is een eerste waarschuwingssignaal, een teken van de grote actiebereidheid bij DHL."

De actie vormt de aftrap van een traject voor een goede cao DHL Express Nederland. Onder die cao vallen werknemers van DHL Express en DHL Aviation op Schiphol.

De onderhandelingen met DHL over deze cao zijn vastgelopen. Stroo: ‘De leden van de FNV zijn het niet eens met de verslechteringsvoorstellen en het loonbod dat DHL in februari in een eindbod voorstelde. Kort geleden liep ons ultimatum aan DHL af. Het is tijd voor actie. De werknemers zijn er helemaal klaar voor. Ze willen echt betere afspraken en zijn bereid daarvoor te knokken.’

Goede tijden

Het gaat goed met DHL. Het bedrijf heeft stijgende volumes, nieuwe klanten en investeert. De aandeelhouders van het Duitse moederbedrijf zagen hun dividend in 2016 stijgen met 23 procent. Stroo: "Ook de productie is flink opgeschroefd en de werkdruk is hard gestegen. Werknemers zien daar nu te weinig van terug."

Hoger loon en meer echte banen

De FNV vindt dat na een aantal magere stijgingen, de lonen nu meer omhoog kunnen en dat er meer echte banen moeten komen. DHL is echter van plan vooral verslechteringen door te voeren. Als het aan DHL ligt, gaan grote groepen werknemers er zelfs op achteruit.

Stroo: "Medewerkers willen beloond worden voor hun harde werken. Aan de onderhandelingstafel werd ons verweten dat werknemers graaiers zijn. Dat is de wereld op zijn kop. Het eindbod van DHL betekent vanaf 2018 voor een aanzienlijk deel van de werknemers een achteruitgang. Deze race naar beneden moet stoppen."

De werknemers eisen:

  • Algemene structurele loonsverhoging van in totaal 7,2% bij een looptijd van 2 jaar.
  • Alle verslechteringsvoorstellen van tafel: behoud van afspraken over de onregelmatigheidstoeslag, overwerkperiodes, tijdvenster, maaltijdvergoeding en aanpassing van het maaltijdbedrag.
  • De variabele beloning omzetten naar een vast (bruto) loon voor iedereen die onder de cao valt.
  • Minder onzeker werk; per vestiging een minimum van 80% vaste werknemers.
  • Onafhankelijk onderzoek naar de werkdruk en de aspecten die deze beïnvloeden.
  • Uitbreiding van de afspraken over duurzame inzetbaarheid.

Onder de cao DHL Express Nederland vallen 1200 medewerkers.