Clicky


Steeds meer bedrijven gebruiken trek- en duwtoestellen bij werkzaamheden in gevaarlijke omgevingen

Steeds meer bedrijven gebruiken trek- en duwtoestellen bij werkzaamheden in gevaarlijke omgevingen
25-04-2017 12:21 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

SHOREHAM(GB) - Pyroban rapporteert een “toenemende populatie” elektrische trek- en duwtoestellen ter ondersteuning van handmatige handelingen in potentieel explosiegevaarlijke omgevingen.

“Elektrische trek- en duwtoestellen zijn in staat om de branddriehoek in gevarenzones sluitend te maken als ze niet goed zijn beschermd, zegt Rob Vesty, verkoopmanager (Verenigd Koninkrijk en Ierland), voor het veiligheidsbedrijf Pyroban®. “Wij denken dat er een toenemende populatie trek- en duwtoestellen in gevaarlijke omgevingen wordt gebruikt en dat de bedrijven de veiligheid van hun personeel moeten verzekeren als zij handmatige handelingen verrichten.” 

Normaliter worden elektrische trek- en duwtoestellen gebruikt om zware ladingen op zwenkwieltjes of rails te verplaatsen, bijvoorbeeld in een productiebedrijf. MasterMover® is een fabrikant van trek- en duwtoestellen dat met Pyroban samenwerkt om te zorgen dat iedere klant die met een potentieel explosiegevaarlijke omgeving te maken heeft een model krijgt dat voldoet aan de ATEX.  

“Een recent voorbeeld hiervan was in een bedrijf in de aerospace sector waar met onze elektrische trek- en duwtoestellen lange vliegtuigonderdelen gemanoeuvreerd worden in een omgeving met potentieel explosieve verfspuitapparatuur,” zegt Hugh Freer, verkoopmanager van MasterMover. Hij legt uit dat trek- en duwtoestellen van MasterMover het ladinggewicht direct boven het aandrijfwiel concentreren wat nauwkeurige manoeuvres met ladingen voor de operator vergemakkelijkt. 

“Wij hebben met behulp van explosiebescherming van Pyroban het risico van ontsteking weggenomen dat ontstaat door de verspreiding van oplosmiddeldamp van motoren en andere componenten,” aldus Hugh. “Niet alleen beschermen wij het personeel tegen explosiegevaar en daaruitvoortkomende verliezen, maar ook de toevoerketen.”

Pyroban kan met behulp van system6000E bijna alle modellen in de MasterMover reeks voor gebruik in Zone 2 ombouwen. Dit is een conversieproces van 6-8 weken in één van de fabrieken van Pyroban in het Verenigd Koninkrijk of in Nederland. 

Eén van de hoofdeigenschappen van system6000E™ is dat het gasdetectiesysteem het trek- en duwtoestel afsluit en gecontroleerd tot stilstand brengt als het in toenemende mate ontvlambare gassen of damp bespeurt. Bij het opstarten zal het systeem zelftesten en de autokalibratie geeft zekerheid aan operators die elke dag in een potentieel explosiegevaarlijke omgeving werken.

Er worden ook beperkt ademde kasten gebruikt waarin veel componenten worden gezet en de koeling van oppervlaktetemperatuur zorgt dat de motoren, remmen, elektrische installatie en andere componenten onder de zelfontbrandingstemperatuur van ontvlambaar materiaal blijven. De temperatuur wordt ook gecontroleerd, wat kan leiden tot een gecontroleerde uitschakeling van het trek- en duwtoestel als de temperatuur boven een bepaald niveau uitkomt.

“Wij leveren aan veel sectoren waarin ontvlambaar materiaal aanwezig is, vooral in de auto, farmaceutische, chemische en petrochemische industrie,” zegt Hugh. “De vraag naar bescherming tegen explosiegevaar is de afgelopen jaren gegroeid en er is een gestage toename op onze exportmarkt.”

Het bedrijf heeft onlangs twee MT400-modellen aan een klant in Polen geleverd, die houtverzorgingsproducten vervaardigt waarin ontvlambare oplosmiddelen zitten. Hugh zegt dat deklanten van MasterMover een drastische vermindering van handmatige handelingen ervaren, alsmede de snelle en eenvoudige verplaatsing van ladingen op wielen zoals vaten, containers, ingrediënten, machines en eindproducten. 

Pyroban biedt ook explosiebeveiliging voor werkactiviteiten in Zone 1 en kan oplossingen bieden voor toepassingen in Zone 21 en Zone 22 waar poeder en stof aanwezig zijn. Erkend met het certificaat voor gasgroepen IIA en IIB genieten Pyroban conversies een volledige CE-goedkeuring in overeenstemming met de ATEX 2014/34/EU-richtlijn en EN 1755:2000+A2:2013 norm. Men heeft ook schriftelijke toestemming van MasterMover ontvangen in overeenstemming met ISO 3691-1:2011.

“Er zijn misschien bedrijven die zich niet realiseren dat kleine elektrische trek- en duwtoestellen een zeer reële kans op explosie in een gevaarlijke omgeving met zich meebrengen,” zegt Rob Vesty. “Waar volledige ATEX conformiteit niet noodzakelijk is, kunnen wij ook zorgen voor extra veiligheid door middel van Gascheka duo™, die ter plaatse kunnen worden geïnstalleerd en ook voorzien zijn van gas- en dampdetectie en uitschakeling.“

Klantenservice wordt via de plaatselijke MasterMover dealer verzorgd en er zijn getrainde monteurs die het Pyroban systeem kunnen onderhouden. 

MasterMover maakt elektrische trek- en duwtoestellen in het Verenigd Koninkrijk en heeft wereldwijd klanten die ladingen op wielen van 50 kg tot 120.000 kg verplaatsen.