Clicky


Nikon sleept ASML voor rechter om patenten

Nikon sleept ASML voor rechter om patenten
24-04-2017 09:48 | Financieel | auteur ANP

NEW YORK - Nikon, het bedrijf dat vooral bekend is van zijn camera's en lenzen, heeft een proces aangespannen tegen de Nederlandse chipfabrikant ASML. Het bedrijf uit Veldhoven zou samen met leverancier Carl Zeiss (optica) inbreuk hebben gemaakt op patenten van Nikon. ASML ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden.

Nikon heeft de aanklacht ingediend vanwege het gebruik van immersielithografie door ASML. Met die technologie worden chips gemaakt en volgens Nikon worden patenten geschonden. ASML zelf noemt de aanklacht in een persbericht 'ongegrond'. Volgens ASML had het bedrijf eerder een licentie en is de afgelopen jaren, na het verlopen van die licentie, meerdere keren een poging ondernomen om met Nikon te onderhandelen. Volgens directeur Peter Wennink heeft Nikon 'niet serieus willen onderhandelen en is in plaats daarvan voor de juridische route gekozen'.

ASML heeft al gezegd zich 'krachtig te verzetten' en geen middelen te schuwen om zijn zaak te bepleiten. Wennink: "We zouden op de markt de strijd moeten aangaan, en niet in de rechtszaal." ASML is marktleider op het gebied van chipfabricage, Nikon is tweede speler.