Weer meer noodpaspoorten aangevraagd

Weer meer noodpaspoorten aangevraagd
22-04-2017 09:45 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het afgelopen jaar zijn er bijna 15.000 noodpaspoorten afgegeven. Dat waren er zo'n 1500 meer dan het jaar daarvoor en ongeveer 5000 meer dan vijf jaar geleden. Dat heeft de Koninklijke Marechaussee, de organisatie die de documenten verstrekt, laten weten. Noodpaspoorten kunnen worden afgegeven op bijvoorbeeld het vliegveld, als iemand zijn of haar paspoort is vergeten of als het paspoort verlopen is of niet lang genoeg geldig.

De stijging van het aantal noodpaspoorten komt deels doordat er door verschillende landen steeds strengere eisen aan de geldigheid van een paspoort worden gesteld. Bepaalde landen mogen alleen maar bezocht worden met een paspoort dat nog minstens drie maanden of een half jaar geldig is. Maar het toegenomen aantal komt ook omdat er simpelweg in absolute aantallen meer mensen het vliegtuig pakken.

Noodpaspoorten worden alleen in zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden afgeven, benadrukt de Koninklijke Marechaussee. Bijvoorbeeld als iemand al op het vliegveld staat en op geen andere manier nog aan een geldig document kan komen.

Vliegvelden

Op vliegvelden als Schiphol en Eindhoven Airport zijn balies waar noodpaspoorten worden afgegeven. Ook moet de identiteit en nationaliteit van de aanvrager aangetoond kunnen worden, bijvoorbeeld door een rijbewijs. Zo vlak voor de vakanties, zoals nu de meivakantie, noteert de marechaussee altijd een piek in aanvragen.

Een noodpaspoort kost iets minder dan vijftig euro.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,801
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden