Clicky


Ultimatum vakbonden aan transportbedrijf DHL

Ultimatum vakbonden aan transportbedrijf DHL
19-04-2017 17:27 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten hebben een ultimatum gesteld aan transportbedrijf DHL Express (1.200 werknemers). “DHL Express is goed uit de crisis gekomen, mede dank zij de werknemers. In plaats van de werknemers hiervoor in de nieuwe cao te belonen, stelt het bedrijf zich op als een uitknijper, die steeds meer van de mensen vraagt”, vindt CNV-onderhandelaar Agostino Di Giacomo Russo. Het ultimatum loopt af op dinsdag 25 april om 12.00 uur.

De cao bij DHL Express is al bijna anderhalf jaar verlopen. Maandenlange onderhandelingen resulteerden uiteindelijk in een eindbod van de werkgever. “Onze leden hebben het afgewezen”, zegt Di Giacomo Russo.

“En ik begrijp dat ook. Moet je voorstellen: het bedrijf draait als een tierelier. Het jaar 2015 was het ‘best year ever’, werknemers krijgen te horen dat dit jaar alle records worden gebroken en de aandeelhouders zien forse stijgingen van hun dividend. Dan verwacht je daar ook iets van terug te zien in de cao. Maar in plaats daarvan komt het bedrijf na moeizame onderhandelingen met een eindbod, dat bol staat van verslechteringen. Dat zit de mensen goed dwars. Zeker omdat ze onder hoge druk moeten werken en letterlijk veel te verstouwen krijgen.”

Ultimatum

In het ultimatum eist CNV Vakmensen een cao met een behoorlijke loonstijging (2,5 procent per jaar plus een eenmalige uitkering van 300 euro) en daarnaast 0,5 procent per jaar voor een scholingsbudget. De bond wil ook een onafhankelijk onderzoek naar de werkdruk en afspraken over het aantal uitzendkrachten in het bedrijf. “En uiteraard moeten alle verslechteringen van tafel, bijvoorbeeld als het gaat om de onregelmatigheidstoeslag, overwerkperiodes en maaltijdvergoedingen.”

Als DHL Express uiterlijk dinsdag 25 april om 12.00 uur nog niet heeft gereageerd, komen er acties bij het bedrijf.